Aranyér a vérzés oka

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Azért keresem, mert, mint túlsúlyos (125 kiló, 175 centi, 29 év) egy, másfél hónapja életmódot váltottam, sikerült is fogyni már 8 kilót és még tervezek jópárat. Előtte előfordultak puffadások például, de persze csak a szénsavas italok fogyasztása miatt, vagy akkor.
Azonban mióta nem iszom ilyeneket, illetve többször kevesebbet eszek és egészségesebbeket, azóta két hete volt egy szerintem aranyeres kinövésem, amit kentem pár napig és el is tűnt. Ellenben tegnapi székletemben valószínűleg vért fedeztem fel. Kérdésem, hogy mi a teendő? Szorulásom soha sem volt még, túl kemény székletem sem, általában normál átlagú, néha folyékonyabb, viszont nyákos szokott ilyenkor lenni. Nem tudok róla, hogy őseim kortörténetében lett volna végbélrák, meg azt olvastam, hogy 50 év felett érdemes, 30 év alatt meg nem nagyon hallottam, hogy lenne és hát nem jókedvemből mennék el vizsgálatra, de kérdésem, hogy javalt-e, lehet ez akár rákos elváltozás ilyen fiatalon, vagy valószínűbb, hogy akár ez egy egyszeri valami (pl. extra csípős étel miatt), vagy aranyér, vagy bármi ilyesmi? Esetleg várjak valami tünetre vagy visszatérésre, vagy menjek el most orvoshoz mindenképp?
(igazából nincs háziorvosom, mert most költöztem ebbe a városba és még nem voltam sehol és nem is derítettem ki, hova kell menni, de ehhez gondolom kell beutalló vagy ilyesmi)
2011. 09. 26. | 09:04

Kedves Kérdező!
Első lépésben minden széklet után vegyen ülőfürdőt vagy zuhanyozzon le és kerülje a helyi irritációt. Alkalmazzon probiotikus kúrát. Helyileg használjon aranyér elleni kenőcsöt. A vérzés legvalószínűbb oka az aranyér. Amennyiben a fenti kezelés mellett is jelentkezik a tünet keresse fel a legközelebbi háziorvost, ahol az átjelentkezés és a fizikális vizsgálat is elvégezhető.

Orvosszakértő 2011. 09. 28. | 08:43
close