Bilire szoktatás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Kislányom 2 és fél éves, most kezdtük a bilire szoktatást. Valószínűleg ezzel is összefüggésben áll, hogy igen erősen megpróbálja visszatartani a székletét.
Bár korábban is voltak székrekedési problémái, 3-4 napnál tovább sosem húzódott, helyes étrenddel (zöldség, gyümölcs van, csoki nincs), játékos hasmasszírozással, esetleg kevés hashajtóval (Laevolac) sikerült megoldani a problémát. Most viszont már egy hét eltelt, az említett megoldásokon felül most még a glicerines kúppal is próbálkoztunk, de az sem segített. Így kénytelen vagyok az ügyeletre vinni.
Meg kell említeni, hogy nagyon valószínűek a pszichés okok, mert egy alkalommal, amikor a fürdőkádba "besikerült" szörnyen megrémült a dologtól, szinte kiugrott a kádból és a szó szoros értelemben elmenekült a " tett helyszínéről".
A későbbiekben szeretném elkerülni egy hasonló helyzet kialakulását, tehát legalább annyit elérni, hogy 2-3 napnál tovább ne húzódjon a dolog, ebben kérném szíves segítségét.


2011. 07. 04. | 09:17

Kedves Kérdező!
Gyermeke esetében nagyon fontos a pszichés vezetés, sok dicséret, hogy a székelést ne negatív élményként élje meg! A helyes táplálkozás mellett a laktulóz tartalmú szirupot rendszeresen, naponta alkalmazza, hiszen ez nem hashajtó, hanem székletlazító!

Orvosszakértő 2011. 07. 11. | 10:51
close