Emésztési panaszok sora

Orvos válaszol rovat
Vannak ismert krónikus emésztőszervi betegségeim: irritábilis bélszindróma, hasnyálmirigy-sorvadás, rossz felszívódás – hemakromatozis miatt –, étvágytalanság. Sok fájdalomcsillapítót kell szednem, mert állandó diszkomfort érzésem van.

További panaszaim: puffadás, fájdalmas székelés, nem teljes kiürülés, váltakozó lágy és kemény állagú széklet (vér nincs) . Tompa, diffúz hasi fájdalom, diétázás miatt egyhangú étrend, anorexia, depresszió – különféle eszközös vizsgálatok után sem mutattak ki kóros, daganatos elváltozást.

Éjjel különösen erős a hasi fájdalom, ami gyakran felébreszt, ezért altatót is szedek. „Ezzel együtt kell élnem” – mondják a gasztroenterologián, de már évek óta van ez, és egyre súlyosabb. Ha tudnak tanácsot adni, megköszönném.
2010. 12. 09. | 21:33

Számos funkcionális betegséget és tünetet írt le. Ekkor kimutatható szervi eltérés nincs, de a működés zavart szenved. Javaslom, hogy vezessen étkezési naplót. Mindig jegyezze fel, hogy mikor és milyen jellegű tünete van.

Alkalmazzon tartós pro- és prebiotikus kúrát. Mozogjon minden nap fél órát (séta). A testsúly optimalizálása és a lefekvés előtti evés kerülése is segíthet. Járjon rendszeresen gasztroenterológiai ellenőrzésre.

Orvosszakértő 2010. 12. 13. | 14:47
close