Időskori székelési gond

Orvos válaszol rovat
Jó napot kívánok!

Két naponta székelek, most már rendszeresen. A székletem eleje száraz és darabos ürítéskor. A széklet vége már nem annyira kemény. Eszem rostosat! Naponta paradicsom, paprika, esetleg káposztafélék, alma, müzli. Ezek felváltva, különböző mennyiségben. Naponta 1.5-2 liter folyadék bevitel meg van. Mégse változik a széklet gyakoriságának ideje, állaga. Az eleje mindig száraz, kemény, darabos. Nem különösebben büdös, kissé sötétebb barna, de nem nagyon és nem fekete. Nézték a széklet mintámat /3x1 napi/, de nem volt vér benne, azaz negatív volt. Az igaz, hogy keveset mozgok, sokat ülök, de nem vagyok elhízva. A korom 55 év, súlyom Kb. 80 kiló, magasságom 179 cm. Vérképen rendbe, vérnyomásom kissé alacsony. Étvágyam rendbe, eszem mindenfélét.

Kérdésem: miért nem tudok inkább naponta wc-re járni és normál székletet üríteni, mint nem is olyan régen? Mozgás hiány? Volt, hogy naponta sétáltam több kilométert, de akkor se változott.
2011. 12. 04. | 17:19

Kedves Kérdező!

Több folyadék, probiotikum kúra javasolt, illetve rendszeres mozgás. Ha ezek nem segítenek, laktulóz hatóanyagú székletlazítót szedjen.

Orvosszakértő 2011. 12. 06. | 08:49
close