Nyákos széklet oka

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Úr,
32 éves nő vagyok, 50kg, 161cm. Maximalista lévén, alapjáraton stresszesebb vagyok mint az átlag ember. Soha nem ettem sok gyümölcsöt, és elfelejtek inni napközben. A főzelékeket szeretem és eszem is mint ahogyan zöldségeket is. A problémám kb. 9 hónapja kezdődött. Vizsgára készülés, munkahely elvesztés, stb.. A székletem többnyire bogyóssá vált, de rendszeresnek mondható volt, hasi és egyéb fájdalmaim nem voltak, a széklet hamar, fájdalom és erőlködés nélkül távozott. Ezért nem mentem orvoshoz. Azután ez a bogyós széklet maradt, de az inger 3-4 napra jelentkezett, a széklet összetapadva (nagy, kemény) nehezen távozott, fájdalmat okozva a végbélnyílásnál. (kirepedt) A patikus stadalaxot ajánlott, amit én nem szedtem be minden nap, (nem szeretem a gyógyszereket, inkább a természetes megoldásokat) hanem csak egy héten 1-szer, lefekvéskor este, ami másnap hatásos is volt. A székletem lágyabb lett és aznap 3-szor is voltam wc-n.
Két nap múlva gyógyszer nélkül mentem wc-re, újra bogyós volt a székletem, az ürítés nem fájt, a mennyiség kevés és a széklet sárga nyákos, bűzös volt. Ezután 3-4 napig nem volt székletem és bevettem 1 Stadalaxot, miután megint lágyabbá vált a székletem (3-szor voltam) és volt nyák is. Ezután két nap múlva székeléskor szinte csak a sárga zselészerű bűzös nyákot pár bogyóval ürítettem (2-szer). Azután 2 nap múlva a székletem bogyós maradt, a nyák kevesebb, nem volt olyan bűzös, de ragasztószerű volt. Pár hete nyák néha jelentkezett, a széklet bogyós volt. Fájdalmam nincs, teltség érzetem akkor van miután 3-4 napig nincs székletem. Étvágyam jó, testsúlyom stabilan 50 kg. Vérképem jó, csak a koleszterinem 5,9. Lassan 1 hete. Tudatosan „kínozom” magam napi 2l-2,5l folyadékkal (kamilla tea mézzel és 100%-os vegyes gyümölcslével, levessel, vízzel) mindennap eszek gyümölcsöt, müzlit, élőflórás kefirt. Eszek még, ezenkívül, joghurtot, olajos halat, főzelékeket. Amennyire lehet nélkülözöm a cukrot és a kenyeret, de ha eszem akkor rozskenyeret, napi 2 szeletet. Valamint szedem a Normaflor szuszpenziót. A székletem lágyabb lett de még mindig nem összefüggő, kicsit nyákos, nem bűzös.
Kérdésem az lenne, mit gondol, okozhatja-e székrekedésemet a stressz, vagy Ön szerint mi befolyásolja?
Mi lehetett ez a nyák?
Helyre tudom állítani a számomra új étrenddel eredeti állapotára a bélműködésemet, illetve székletemet?
Valamint mit tanácsol még a helyreállítás érdekében?
2011. 11. 10. | 11:58

Kedves Kérdező!
Folytassa a megkezdett életmódváltást. A táplálkozási változtatások helyesek. Az Ön minimális folyadékfogyasztása 2 liter. A probiotikus kúra legyen tartós. Minden nap mozogjon legalább fél órát és sajátítson el relaxációs technikát. A nyák a nem megfelelően funkcionáló vastagbélrendszer jele. Amennyiben a fenti változtatások mellett sincs panaszmentesség keressen fel gasztroenterológiai szakrendelést.

Orvosszakértő 2011. 11. 14. | 16:43
close