Panaszos végbél-repedés

Orvos válaszol rovat
A feleségem a múlt év szeptemberében hirtelen nagyon erős végbél fájdalmakra kezdett panaszkodni. Aranyérre gondoltunk, ami be is igazolódott, de közben kiderült, hogy anális fisszurája is van. Közben többszöri aranyér-gyűrűzésen ment át, ami segített, de csak kis mértékben, a fisszura mindegyre kiújul, kínos fájdalommal járva.

Néhány hét szenvedés után esetleg 2-3 nap elviselhető, utána újra kireped a legkisebb keményebb széklettől, vagy erőlködéstől.

Kenőcsöt kapott, de olyan szűk a görcsbe húzódott végbélnyílás, hogy gyakorlatilag lehetetlen bekennie belülről. Több fajta székletpuhítóval próbálkozott, de hiába. A műtétet nem szeretné, fél a lehetséges következményektől (végbél rossz záróképessége, még jobban való elszűkülés, stb). Mit lehetne tenni?

Egyszer sikerült valamikor a tél elején egy részleges kolonoszkópiát csinálni, találtak egy 4 mm-es polipot, de azt mondták, lehet több is, szükséges a teljes kolonoszkópia. De ebben az esetben ez most lehetetlen.
2011. 04. 27. | 21:47

Valóban szükséges lesz majd a teljes colonoscopia, hogy megtudjuk, hogy nem gyulladásos bélbetegség áll-e a kiújuló fissurák hátterében. Addig azonban csak a sebészi gondozás segíthet.

Orvosszakértő 2011. 05. 02. | 09:25
close