Segíthet-e a biofeedback székelési gondok esetén?

Orvos válaszol rovat
Kérem legyen szíves a biofeedback technikáról és annak alkalmazásáról írni, mert én nem ismerem. Ugyanakkor nagyon sokat szenvedek a székrekedéstől. Hashajtó és kúp nélkül nem megy. Sokat szenvedek, mert fáj tőle a hasam is.
2010. 11. 21. | 16:22

A biofeedback technikának a lényege, hogy a test visszajelzéseit figyeli meg az illető. Azaz a test visszacsatolására, reakcióira összpontosít. A stressz hatására kialakuló és felismert testi tüneteket próbálja helyreállítani, alkalmazza a relaxációt. Elsajátításához szakember szükséges, későbbiekben önállóan is alkalmazható. Szorongásos panaszokra szokták javasolni kiegészítő kezelésként.

Úgy gondolom a székelési panasz esetében más kezelésre lenne szükség. Először indokolt lenne háziorvosi kivizsgálás, hogy nem áll-e a háttérben organikus probléma. Fontos a rendszeres mozgás és megfelelő rostdús étrend (sok gyümölcs, a kiwi, szőlő, szilva, barack, meggy, sok zöldség), megfelelő mennyiségű folyadék (rostos levek is), főzelék rendszeresen (a paradicsomos kifejezetten hatékony), szilvalekvár, aszalt gyümölcsök. Emellett kerülni kell a potenciálisan székrekedést okozó ételeket: répa, banán, alma, kakaó, csokoládé, fehér rizs. Pszichés tényezők is állhatnak a háttérben, ezért ha a megfelelő életmód mellett sem javul a helyzet, akkor érdemes pszichológust felkeresni.

Orvosszakértő 2010. 11. 24. | 21:39
close