Székrekedés hozzátáplálás után

Orvos válaszol rovat
Kislányom 5 éves múlt. Hat hónapos koráig szopott, majd a hozzátáplálást követően gyakran volt székrekedése. Gyakran kapott hashajtókat (pl. Levolac), kúpokat, a kakilás mindig nehezen ment neki, volt hogy visszatartotta, 3-4 napig nem kakilt és gyakran a megkeményedett széklet csak fájdalmak árán tudott távozni.

3 éves kora körül kúp és beöntés hatására sem tudott székletet üríteni, ezért altatásban távolították el a székletét. Ezután egy hétig napi egy beöntéssel ingerelték a bélrendszerét a rendszeres kakilási inger kialakulása céljából. Ez a „kezelés” lelkileg nagyon megviselte, dadogni kezdett, ami pár hónap alatt elmúlott, viszont a mai napig csak pelenkába hajlandó kakilni.

A táplálkozására odafigyelünk, sokat sportol, de ennek ellenére a napi rendszeres kakilás még mindig nehezen megy, gyakran rá kell szólni, hogy végezze el a dolgát és ilyenkor is csak nehézkesen jut eredményre. Mit tegyünk?
2011. 04. 05. | 14:55

Nem szerepel a kérdésben a gasztroenterológiai kivizsgálás eredménye. Figyeljen oda az elégséges folyadékfogyasztásra, alkalmazzon probiotikus kúrát. Kerüljék az egyszerű szénhidrátot. A kivizsgálás lépéseiről ennyi információ alapján nem lehet nyilatkozni, de a kontrasztanyagos vastagbélfeltöltés indokolt lehet. Alakítsák ki a napi ritmust és a székelés nyugodt körülményeit. Javaslom, hogy a komplex kezelésben kérjék gyermekpszichológus segítségét.

Orvosszakértő 2011. 04. 11. | 08:55
close