Széklet problémák

Széklet problémák akkor jelentkeznek, ha a belek nem megfelelően működnek. A széklet elváltozásaiból számos betegségre lehet következtetni. A széklet színe nagyon árulkodó. A széklet problémák közül a székrekedés és a hasmenés számít a leggyakoribbnak.

Az alábbiakban megtudhatja, hogy a széklet színe milyen problémákra utalhat, s mikor áll fenn székrekedés, illetve hasmenés.

Székletnek nevezzük azt a szervezetünk által kiválasztott salakanyagot, amely az étkezés, majd az emésztési folyamatok után marad vissza. A székletürítési folyamatokra szükséges odafigyelni, hiszen a normálistól eltérő széklet egyes megbetegedésekre is utalhat.

Átlagosnak a naponta egy-kétszeri széklet számít. Ettől valamivel gyakrabban, illetve ritkábban (minden másnap, vagy hetente egyszer-kétszer) történő székelés sem igényel kezelést.

Sok mindent megtudhatunk, ha megvizsgáljuk a széklet színét. A máj által előállított epe miatt a széklet legtöbbször barna színű. Az epe elengedhetetlen az egészséges emésztéshez. Kevesen tudják, hogy a bevitt táplálék csupán 3 nap múlva hagyja el szervezetünket. Ha ez az átlagosnál korábban történik meg, a széklet zölddé válhat.

Ha a beteg fekete székletet vesz észre, belső vérzésre is gyanakodhat. Ennek hátterében fekély, illetve daganat is állhat. Ritkán jelentkezik világosszürke színű széklet, amely mögött a máj elégtelen működése állhat.

Mire következtethetünk a széklet különböző elszíneződéseiből? A következő cikkekből megtudhatja: világos széklet, zöld széklet, sárga széklet, fekete széklet, sötét széklet, fehér széklet.

A széklet alakja és mérete nem mérvadó tulajdonságok. Addig nem kell neki túl nagy jelentőséget tulajdonítani, míg ugyanannál az embernél a méret és az alak nem változik.

A jellegzetes szagot, amely a székletet jellemzi, a bél baktériumai okozzák. Ezek a baktériumok felelnek azért, hogy az anyagcsere, illetve az emésztés gyorsabban történjen. A szokásosnál erősebb szag sem jelez megbetegedés, vagy bármiféle elváltozást.

Ez csak azt bizonyítja, hogy a baktériumok végzik a dolgukat.

Székrekedés

Bélproblémákat jelezhet, ha a bél működése megváltozik, illetve a székletürítés ritkábban, vagy gyakrabban történik. Emellett jelentkezhet deréktáji diszkomfort-érzés is. Ha a beteg nem tud székletet üríteni három napig, vagy annál hosszabb ideig, akkor székrekedésről beszélünk. Ez arra utal, hogy az emésztéssel kapcsolatos probléma áll fenn. A beteg emésztési gondok esetén puffadhat is.

Ha a betegnek akár több nap után mégis sikerül wc-re mennie, akkor az esetek többségében csak nehezen ürül a kemény széklet. Ez további egészségügyi gondokat okozhat.

Híg széklet, hasmenés

A széklettel kapcsolatos problémák másik csoportja a gyakori és híg széklet, ez a hasmenés. Ezt okozhatja romlott étel, de kórokozó (baktérium, vírus) is. Ennek szövődménye lehet a kiszáradás.

A bél működését segíti, ha egészséges életmódot követünk, azaz rendszeresen mozgunk, sok folyadékot viszünk be szervezetünkbe, illetve rostokban gazdagabb ételeket fogyasztunk. Általában megszünteti a panaszokat, ha figyelünk arra, hogy az élelmiszereink megfelelő mennyiségű rostot tartalmazzanak.


close