Bélrenyheség kezelése

Rengetegen küzdenek székrekedéssel, a probléma civilizációs betegségnek számít. Több kiváltó oka is lehet, ezek közül az egyik leggyakoribb a bélrenyheség, azaz a belek lassú, lomha mozgása. Kezelni megfelelő táplálkozással, magas rost- és víztartalmú étkezéssel lehet.

Az alábbiakban a bélrenyheségről, kiváltó okairól és kezelési lehetőségeiről olvashat részletes információkat.

Mi a bélrenyheség?

Ha hetente háromnál kevesebbszer jelentkezik széklet, ha ez kis mennyiségű, kemény, száraz, és ürítés után sem tapasztalható a végbél teljes kiürülése, székrekedésről beszélünk. Az esetek többségében szervi elváltozás, komoly betegség nem áll a háttérben, a kiváltó ok rendszerint a helytelen táplálkozás és életmód. A nem megfelelő étrend tehető felelőssé a bélrenyheségért is, de tudnunk kell, hogy a kor előrehaladtával a belek mozgása egyre lassul, az emésztés egyre nehézkesebbé válik.

A bélrenyheség kezelése megfelelő táplálkozással

A székrekedés kezelésében kiemelten fontos szerepet játszik az étrend, amelynek rostban és folyadékban gazdagnak kell lennie. Vegyes táplálkozás javallott, minél színesebb tehát a tányérunkon az étel, annál nagyobb az esélye annak, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket. Fontos az elégséges folyadékbevitel, amely nem csupán az elegendő vízivást jelenti, de a magas víztartalmú ételek (gyümölcsök, zöldségek) fogyasztását is. Naponta többször együnk kevesebbet, de minden étkezés alkalmával fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt, és minden fogás után igyunk is.

A rostban gazdag táplálkozás szintén segíti a bélmozgást, ezért válasszunk teljes kiőrlésű pékárut, reggelire fogyasszunk gabonapelyheket, aszalt gyümölcsöket. Fogásainkat dúsítsuk korpákkal (zabkorpa, búzakorpa, stb.), nem csupán tejbegríz készíthető belőlük, de bármilyen liszttel készült ételt lazíthatunk velük, így például a megszokott galuskát, palacsintát, süteményeket is. Beletehetjük vagdalt húsokba, rakottasokba, töltött ételekbe is.

Segíthetnek továbbá a savanyított tejtermékek, a joghurt, a kefir, de a nyers gyümölcsök mellett a kompótoknak is székletlazító hatásuk van. Egyes savanyúságok szintén jótékony hatással lehetnek, ilyen a kovászos uborka, a savanyú káposzta.

Bár sokat változtathatunk emésztésünkön pusztán a táplálkozással is, a rendszeres testmozgást szintén érdemes beépíteni életmódunkba, hiszen ezzel is serkentjük a belek működését. A kocogás, a futás, de akár a napi félórányi séta is megoldást jelenthet.

A hashajtók, székletlazítók egy idő után függést okoznak, ezek használatát lehetőleg kerülni kell.


close