Hogyan és meddig használjuk a hashajtó gyógyszereket?

Hashajtók segítségével enyhíthető és megakadályozható a székrekedés. Egyes hashajtók túlzott használata függőséghez és csökkent bélműködéshez vezethet.

Az alábbiakban a hashajtók használatáról és annak mellékhatásairól olvashat.

Normál esetben 1-3 naponta történik székletürítés. Rossz táplálkozás, mozgásszegény életmód, terhesség, betegség vagy egyes gyógyszerek is székrekedést okozhatnak.

Székrekedés esetén együnk rostban gazdag ételeket (búzakorpa, friss gyümölcsök és zöldségek, zab), igyunk sok folyadékot és mozogjunk rendszeresen.

Ha így sincs javulás, akkor a következő lehetséges lépés egy enyhe hashajtó használata. Hosszú távon a tömegnövelő hashajtók a legkíméletesebbek. A stimuláns hashajtókat nem szabad hosszú ideig alkalmazni.

A hashajtók lehetséges hatásai

Az orális hashajtók befolyásolhatják egyes gyógyszerek és tápanyagok felszívódását. Egyes hashajtók tartós használatával felborulhat a szervezet elektrolit egyensúlya, amely szívritmuszavarhoz, gyengeséghez, zavartsághoz és görcsrohamokhoz vezethet.

A hashajtók kölcsönhatásba léphetnek egyes gyógyszerekkel (vérhígítókkal, antibiotikumokkal, egyes szív- és csontgyógyszerekkel).

Ha a székrekedést súlyos állapot (bélgyulladás, bélelzáródás) okozza, akkor veszélyes lehet a hashajtó használata. Ha hetekig vagy hónapokig alkalmazunk hashajtókat, akkor azok csökkenthetik a vastagbél természetes összehúzódási képességét, és ronthatnak a székrekedésen.

Hat év alatti gyermeknek csak orvosi utasításra adható hashajtó. Terhesség alatt a székletlazítók és a térfogatnövelők általában biztonságosan alkalmazhatók, de erősebb hashajtók árthatnak az anyának vagy a magzatnak. Szoptatással néhány összetevő bejuthat az anyatejbe és a csecsemőnél hasmenést okozhat.

A stimuláns hashajtók rendszeres használata miatt megváltozhat a D vitamin és a kalcium felszívódása, ami a csontok gyengüléséhez vezet.

Hogyan alkalmazzuk a hashajtókat?

A hashajtókat mindig bőséges mennyiségű vízzel vagy más folyadékkal vegyük be. Ne használjunk rendszeresen a hashajtókat, mert függővé válhatunk tőlük, és renyhe bél szindróma alakulhat ki. Ha a rendszeres székletürítéshez segítségre van szükség, használjunk tömegnövelő szereket (korpa, psyllium).


close