Kevés mennyiségű széklet

Nincs pontos meghatározás arra vonatkozóan, hogy milyen mennyiségű széklet számít egészségesnek, vagy, hogy milyen gyakorisággal kell székelni. Egyesek naponta akár többször is üríthetnek, míg mások csak hetente pár alkalommal. Orvosi szempontból abban az esetben beszélhetünk székrekedésről, ha hetente kevesebb, mint három alkalommal történik ürítés.

Az alábbiakban a kevés mennyiségű széklet lehetséges okairól és a rostban gazdag diéta jótékony hatásairól olvashat.

Kevés mennyiségű széklet lehetséges okai:

  • Étrendben történő változás
  • Hormonális változások
  • Gyógyszeres kezelés mellékhatása
  • Emésztési problémák
  • Anatómiai rendellenességek
  • Nem elegendő testmozgás

Hogyan segítenek a rostok a széklet mennyiségének növelésében?

A széklet mennyiségének növelése érdekében sok esetben elegendő változtatni az étrenden és több testmozgást végezni. Az étkezési rostokban bővelkedő étrend eredményeként a széklet mennyisége gyarapodik, és az állaga is puhább lesz. Rost alatt a növények emberi szervezet számára nem megemészthető részét értjük. A rostok emésztetlenek maradnak és a széklet fontos összetevőivé válnak. A gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag diéta, nagy mennyiségű étkezési rostot tartalmaz. A megfelelő bélműködés érdekében naponta 25-30 gramm rostbevitel szükséges naponta.

A kevés rostbevitel hatására a széklet kevés, kemény és száraz. A rost hatására a széklet puhává, testessé válik, ezáltal könnyen áthatol a vastagbélen. A rostbevitel növelésével egyidőben elengedhetetlen a vízfogyasztás növelése. Számos, rostokat tartalmazó étrendkiegészítő közül is válogathatunk. Ki kell iktatni az étrendből a fehér rizst, fehér kenyeret és tésztát, burgonyát, valamint az olajban sült ételeket.

A hormonok és a széklet közötti kapcsolat

A hormonok is befolyásolhatják a bélmozgást. Például a túl kevés pajzsmirigyhormon és a túl sok parapajzsmirigyhormon kevés mennyiségű széklet kialakulásához vezethet. A nők menstruációs ciklusa alatt, amikor az ösztrogén és a progeszteron hormon szintje a legmagasabb, akár székrekedés is előfordulhat.


close