Székelés során jelentkező fájdalom

Nem ritka jelenség, hogy a széklet távozását fájdalom vagy diszkomfort érzet kíséri, amely aggodalomra adhat okot – nem véletlenül.

A székelés során jelentkező fájdalomnak számos oka lehet.

Az alábbiakból megtudhatja, milyen okok játszhatnak szerepet a székelés során jelentkező fájdalomban, és hogy előzhető meg ezek kialakulása.

Az elfogyasztott étel mennyisége és típusa szoros kapcsolatban áll a fájdalmas székeléssel. Például a túl meleg, túl fűszeres ételek, illetve nagy mennyiségű táplálékfogyasztás is eredményezhet fájdalmas székletürítést. Szintén kiváltó ok lehet hasmenés is.

A székrekedés fájdalmas és rendszertelen székletürítést eredményezhet. Ez összefüggésben áll a dehidratációval, vízhajtók szedésével és a rostszegény táplálkozással, mozgásszegény életmóddal.

Súlyosabb esetekben azonban a székelés során jelentkező fájdalmat anális fissura, aranyér, végbélrák vagy végbélgyulladás okozza.

Az anális fissura az anális terület környékén jelentkező repedés, amely gyakran súlyos fájdalmat eredményez székelés után. A székelés közbeni túlzott erőlködés az anális záróizom belsejében az erek megduzzadásához vezet, amely szintén okozhat fájdalmas székelést.

A végbél területén lévő rossz- vagy jóindulatú daganat növekedése elzárhatja a végbelet vagy a végbélnyílást, így a végbélrák is okozhat székelés során jelentkező fájdalmat. A végbélrák pontos oka nem ismert, de gyakrabban fordul elő idősebb embereknél.

Végbélgyulladás is okozhat fájdalmat, mely a folyamatos székletürítési ingerrel társul. A végbélgyulladás kialakulásának számos oka lehet, például nem úton terjedő betegségek, gyulladásos bélbetegségek, és mellékhatása lehet a daganatos megbetegedésekre kapott sugárkezelésnek is.

A székelés során jelentkező fájdalom kezeléséhez először a kiváltó okot kell megtalálni. Ha székrekedésről van szó, az kezelhető nagyobb mennyiségű rost és folyadék fogyasztásával, valamint az időszakos székrekedést hashajtók is enyhíthetik. Az aranyér kezelésére is számos lehetőség van, a végbélrák kezelése pedig függ a rák stádiumától.

A székrekedés megelőzése érdekében ajánlott az egészséges táplálkozás és, ugyanis legtöbb esetben a fájdalmas székletürítést helytelen táplálkozási szokások okozzák. Fogyasszunk elegendő vizet, amely segít a hidratálásban. Ha azonban a székelés során jelentkező fájdalom nem enyhül, és vér jelenik meg a székletben, forduljunk orvoshoz.


close