Székelési zavarok és a stressz

A stressz közvetlenül és közvetve egyaránt kihat egészségi állapotunkra. Mivel a stressz az idegrendszer és az endokrin rendszer működésére is hatással van, ezért a test egészének működését befolyásolja. Minden emésztőrendszeri funkciót – az étvágyat, az emésztést, a bél izom-összehúzódásait valamint a székletürítést is – idegi impulzusok és hormonok irányítanak.

A következőkben arról tájékozódhat, hogy milyen székelési zavarok jelentkezhetnek stressz következtében.

A stressz ezeket az impulzusokat és a hormonok működését megváltoztatja, így a bél normális működésében zavarok lépnek fel. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a pszichés stressz következtében gyakran előfordul gyomorfájás, hasmenés, étvágytalanság. A stressz közvetve káros szenvedélyek kialakulásához is vezethet, gyakran kísérheti mértéktelen alkoholfogyasztás vagy dohányzás.

Stressz hatására emésztőrendszeri betegségek, gyomorégés, gyomorfekély és székelési zavarok is jelentkezhetnek. A stresszes életmód, a napok feszített tempója székrekedést okozhat. Mivel a bél működését az idegrendszer szabályozza, a stressz megváltoztathatja a vastagbél normális mozgását. Egyeseknél ez gyakori székletürítéssel, hasmenéssel jár, másoknál azonban épp fordítva, lelassul a bélmozgás és csökken a székletürítés gyakorisága. A székletből a szervezet felszívja a vizet, így a megkeményedik, és még nehezebben halad a bélrendszerben.

Székrekedéshez vezethet az is, ha elfoglaltságaink miatt sürgetnénk a székelést, továbbá székrekedést és hasmenést egyaránt okozhat sok, depresszió és szorongás kezelésére alkalmazott gyógyszer is. Mindkét jelenséget kísérhetik hasi görcsök és hányinger is.

Az irritábilis bél szindróma tünetei is gyakran felerősödnek stressz hatására. Habár a betegség pontos oka még nem ismert, valószínűbb, hogy a probléma idegrendszeri alapú, és kialakulásának magyarázata nem a belek működésében keresendő.

Nem meglepő, hogy a depresszió, a szorongás és a traumatikus események szoros összefüggésben állnak az irritábilis bél szindrómával. Aki ebben a betegségben szenved, nagyobb gyakorisággal számol be stresszélményekről, és azt is kimutatták, hogy a bél működése stressz hatására nagyobb aktivitást mutat.


close