Székletinkontinencia gyermekkorban

A székletürítés feletti uralom elvesztése más-más okokra vezethető vissza, illetve másféle kezelést igényel, attól függően felnőttekről vagy gyerekekről beszélünk-e.

A székletinkontinencia a felnőttek esetében többnyire valamilyen sérülés, továbbá az öregedés és az azt kísérő betegségek mellékhatásaként jelenik meg. Lefolyását tekintve lehet egészen enyhe, mikor csak apró szennyeződések jelennek meg az alsóneműn, vagy egészen súlyos, mikor már a híg, sőt a kemény széklet visszatartását sem tudja az ember befolyásolni.

Az orvosok képesek kezelni a problémát, akár műtéti úton, akár az étrend megváltoztatásával, persze csak akkor, ha a beteg nem szégyelli bevallani panaszait.

Székletinkontinencia gyermekeknél

Viszont a gyermekek esetében a székletinkontinencia egészen más kérdéseket vet fel. A végbél záróizmainak feszítése és ellazítása a fejlődés során válik akaratlagossá, tulajdonképpen meg kell tanulniuk szabályozni ezt az izmot ahhoz, hogy ne kerüljön sor székletürítésre olyankor, mikor a helyzet nem alkalmas rá.

Tehát amíg a csecsemőknél a székelés teljesen kontrollálatlanul megy végbe, egy két-három éves gyermek már jó eséllyel szobatisztává válik a tanulási folyamatnak köszönhetően. Ha azonban ez nem történik meg, akkor elképzelhető, hogy valamilyen fizikai vagy lelki probléma van a háttérben. A szülők sajnos hajlamosak egy legyintéssel elintézni a dolog, mondván csak kicsit későn érik a gyerek. Pedig elképzelhető, hogy valamilyen szervi elváltozás miatt akad problémája a székletürítéssel, vagy ami még valószínűbb, valamilyen lelki oka van. Elképzelhető például, hogy valamilyen korábbi rossz élmény miatt akadnak vele gondjai.

Ez utóbbi helyzetben a másik véglet, azaz a krónikus székrekedés is megjelenhet, amikor a gyermek nem hajlandó vécére menni. Ennek sajnos az a következménye, hogy a visszatartott széklet keményebb lesz, ezáltal az ürítés még fájdalmasabb, ami tovább mélyítheti a problémát.


close