Székletvér teszt

A székletvér teszt során a székletben található vért vizsgálják. A székletvér teszt segítségével időben kimutatható a korai stádiumban levő vastag–, és végbélrák.

Az alábbiakban a székletvér teszt alkalmazásáról, az eljárás folyamatáról, valamint a szükséges előkészületekről olvashat.

A székletvér teszt során vért keresnek a székletben. Egy kis székletmintát egy kémiailag kezelt lapra vagy textíliára helyeznek, majd egy speciális kémiai oldatot tesznek a mintára. Ha a lap vagy a textília kékre színeződik, vér van a széklet mintában.

Mikor alkalmazzák a székletvér tesztet?

A székletvér tesztet alkalmazhatják gyomor-bélrendszeri betegségek kivizsgálása, vagy leggyakrabban vastag–, és végbélrák szűrése céljából, de a tápcsatornai vérzések között nem tesz különbséget a szerint, hogy az eltérés jó-, vagy rosszindulatú-e, illetve, hogy a vér honnan származik. A székletvér teszt során talált vér lehet a vastag–, és végbélrák egyetlen tünete, azonban a székletben található vér nem minden esetben rákos elváltozás következménye.

Hogyan végzik a székletvér tesztet?

A székletvér teszt során három kis széklet mintát vizsgálnak. A mintát általában egy applikátor segítségével veszik le. A széklet mintákat egy nap különbséggel gyűjtik be, mert a vastagbélrák következtében kialakuló vérzés nem rendszeresen jelentkezik, hanem alkalmanként.

A gyógyszeretárakban kaphatóak székletvér teszt elvégzéséhez szükséges készletek, így a székletvér teszt otthon is elvégezhető.

Hogyan kell felkészülni a székletvér tesztre?

A korszerű székletvér teszteknél nincs speciális diétás előírás vagy megszorítás, mert a teszt humán hemoglobinra szelektív, és nem befolyásolja az étrend összetétele.

Milyen gyakran szükséges a székletvér tesztet elvégeztetni?

A vastag–, és végbélrák korai felismerése vagy megelőzése céljából a székletvér tesztet ajánlatos 50 éves kortól kezdve évenként megismételni. A székletvér teszttel együtt szigmoidoszkópiás vizsgálatra is szükség lehet, amely 5 évenként megismételhető a vastag–, és végbélrák vagy polip korai felismerése érdekében.


close