Szokatlan szagú széklet okai

Szokatlan szagú lehet a széklet, ha a megszokott étrendtől eltértünk, de amint kiürült a szervezetből visszaáll a széklet állaga, szaga. Ha ez nem történik meg, akkor valamilyen egészségügyi probléma áll fenn.

Normális jelenség, hogy a széklet kellemetlen szagú. A széklet általában barna és puha. A szokatlan szagú széklet leggyakoribb oka az étrendben történő változtatásoknak tudható be. Ha új, az étrendünkben nem szereplő ételt fogyasztunk, akkor a széklet szaga és állaga is megváltozhat. Azonban általában amint az étel kiürül az emésztőrendszerből, az ürülék újra a megszokott szagú és állagú lesz.

Amennyiben a széklet a szokásostól is sokkal kellemetlenebb szagúvá válik, kinézete eltér a megszokottól, akkor lehetséges, hogy egészségügyi probléma áll a háttérben. Nagyon kellemetlen szagot okoznak a következő betegségek: hepatitisz, egyéb májbetegségek, cisztikus fibrózis, malabszorpció, Crohn betegség, vastagbélgyulladások, Whipple-kór, hasnyálmirigyrák, krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, epe hiánya.

Amennyiben a széklet szaga és kinézete nem tér vissza a megszokotthoz, orvoshoz kell fordulnia.


close