Véres széklet

A véres széklet hátterében általában jóindulatú folyamat áll, de például gyulladás is okozhat véres székletet. Komolyan kell venni a tünetet.

A bíborszínű széklet vagy a friss piros vér jelenléte a székletben a tápcsatorna alsóbb szakaszainak jó- vagy rosszindulatú elváltozására utal.

A véres széklet oka legtöbb esetben jóindulatú folyamat: aranyeresség, melynek hátterében a helytelen életmód, alacsony rost- és folyadékfogyasztás állhat, vagy végbélrepedés. Ezt például egy keményebb széklet is okozhatja.

Véres széklet: komoly problémát jelezhet

Előfordulhat azonban a véres széklet hátterében ezektől komolyabb elváltozás is, például a végbél és a vastagbél gyulladásos megbetegedései, fertőző ágensek, illetve jó- és rosszindulatú daganatok is. A felsorolt eltérések kombinálódva is előfordulhatnak, így a meglévő aranyeresség vagy végbélrepedés nem zárja ki súlyosabb kórkép jelenlétét.

Forduljunk orvoshoz!

A véres székletet, mint tünetet mindig komolyan kell venni, gasztroenterológiai kivizsgálás indokolt minden esetben. Sajnos sokszor az egyik vezető hazai halálokot – a vastag- és végbélrákot – későn ismerik fel. Ennek a rosszindulatú betegségnek egyik jellegzetes tünete a véres széklet, ezért érdemes megfigyelnie a székletét minden esetben.


close