A széklet és az emésztőrendszer állapota

A székelés ugyan a legtöbb embernél tabutéma, székletünk fontos információkkal szolgálhat az emésztőrendszer működési zavarairól.

Testünk működéséhez napi szinten van szükségünk energiára, amelyet különböző táplálékokkal juttatunk be a szervezetünkbe. Ezek hasznosításáért az emésztőrendszerünk a felelős, amelynek helytelen működése a test számos funkciójára kihatással lehet.

Székletünk színe, szaga, állaga és rendszeressége emésztőrendszerünk állapotát tükrözi, és bár a toalett-ajtók mögött történtek mindig kényes témát jelentenek, kis odafigyeléssel akár komoly betegségek előjeleit is felfedezhetjük.

Az emésztőrendszer működésének két leggyakrabban előforduló és legismertebb rendellenessége a hasmenés és a székrekedés.

Hasmenés

Hasmenés esetében a szokásosnál jóval gyakoribb, akár napi 3-4 alkalommal ürül a széklet, állaga pedig folyós, híg. Ennek kialakulásában a helytelen táplálkozás, bizonyos fertőzések, de akár lelki problémák is állhatnak. Gyógykezelése általában diétával, illetve a fertőzések leküzdésével történik, fontos továbbá a bőséges ivóvízpótlás, a hasmenés ugyanis jelentős folyadékvesztéssel jár.

Székrekedés

A másik gyakori emésztőrendszeri probléma a széklet elmaradása, a székrekedés. Ha csupán egyetlen napig nem ürül a széklet, még nem feltétlenül jelent gondot, 2-3 nap kihagyással ugyanakkor már fel kell keresni az orvost. Mozgásszegény életmód, kevés folyadékfogyasztás is kiválthatja, kezelése gyógyszeres úton, néha beöntéssel történik. Amennyiben a széklet tartósan nem képes ürülni, az jelenthet bélelzáródást is, ami kritikus gondot jelenthet az emésztőrendszerben, és sürgős beavatkozást igényel.

Egyéb emésztőrendszeri problémák

Előfordulhat, hogy a székletben vért figyelünk meg, ami az emésztőrendszer több pontjának megbetegedésére utalhat. Gyomor, vagy nyombélfekély, esetleg aranyér járhat ilyen tünettel, a széklet halmazállapota iszapos, folyós lesz, szaga pedig igen erős, savanykás.


close