Bíbor színű széklet

A széklet színe nemcsak arra utalhat, hogy milyen ételeket fogyasztottunk, de időnként rendkívül súlyos, akár életveszélyes betegségeket is jelezhet.

Forduljunk orvoshoz, ha székletünk az étrendtől függetlenül bíborszínű vagy pirosasbarna.

A széklet az emésztés végterméke: az elfogyasztott ételeket különböző enzimek segítségével megemésztjük, vagyis olyan állapotúra bontjuk, hogy a sejtjeink hasznosítani tudják ezeket. A széklet tulajdonképpen nem, vagy csak részben megemésztett ételmaradványokat, emésztetlen rostokat, baktériumokat, epét és vizet tartalmaz. A széklet jellegzetes barna színét az epének, pontosabban az abban található bilirubinnak köszönheti. A széklet színe éppen ezért jó jelzője lehet az egészségi állapotunknak, az eltéréseket mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni és jelezni azokat az orvosunknak.

Székletet megszínező ételek

Természetesen, az elfogyasztott ételek is nagymértékben befolyásolhatják a székletünk színét, bizonyos élelmiszerek, illetve gyógyszerek is „megszínezhetik” azt. Nem kell tehát megijedni, ha időnként a székletünk sötétebb színű, lilás vagy pirosas, különösen, ha előtte nagyobb mennyiségű húst, áfonyát vagy céklát ettünk.

Bíbor széklet: forduljunk orvoshoz

Amennyiben azonban a székletünk az étrendtől függetlenül pirosas, bordó vagy bíbor színű, akkor mindenképpen ajánlott felkeresni ezzel az orvosunkat. Ezek az árnyalatok ugyanis a székletben található, emésztetlen vérre utalhatnak, vagyis arra, hogy a bélrendszer alsóbb traktusában vérző „seb” található. Ennek a hátterében állhat például valamilyen gyulladásos bélbetegség, Crohn-betegség, bélrendszeri fekély, tumor, polip vagy egyéb elváltozás is. Ezek időnként nagyon súlyos, akár életveszélyes problémára is utalhatnak, és időnként azonnali orvosi beavatkozás is szükségessé válhat.

Minél élénkebb piros a széklet árnyalata, a vérzés helye annál „lejjebb” helyezkedik el, vagyis annál közelebb van a végbélhez. Ha a széklet színe tulajdonképpen az egészséges barna, azonban vérfoltokat, vérpettyeket fedezünk fel benne, az általában végbéltájéki vérzésre, aranyérre utal.


close