Fakó széklet

Nem szívesen beszélünk a széklet színéről, hiszen az emésztés végterméke még mindig az egyik legnagyobb tabutémának számít. Pedig a széklet színének, állagának változásai sokat elárulnak az egészségünkről, és akár betegségekre is felhívhatja a figyelmünket, ha a székletünk nem olyan, mint szokott lenni.

A széklet színe általában barna – ezt az árnyalatot az epében található bilirubinnak köszönheti. A bilirubin a vér lebomlásának mellékterméke, és a koncentrációja változtatja meg az epe színét.

Számos dolog befolyásolhatja a széklet színének változását, a leggyakrabban az elfogyasztott ételeknek köszönhetően változik az árnyalat, például a céklától, áfonyától sötét vöröses árnyalatot kap. Azoknak, akik sok húst fogyasztanak, általában sötétebb a széklete, mint azoknál, akik a zöldséges ételeket részesítik előnyben.

Világos széklet okai

Az egyik legijesztőbb jelenség, ha a széklet színe nem a megszokott jellegzetes barna, hanem annál jóval világosabb. Fakó, agyagszínű vagy sárgásszürke is lehet a széklet, ez súlyos betegségekre utalhat. A betegségek elsősorban az epét, illetve az epevezetőket érinthetik, hiszen, mint említettük, a széklet színét az epében található bilirubin adja, és ha a bilirubin nem kerül az epéből a bélrendszerbe, akkor nem is tudja “megszínezni” a székletet.

A bilirubin hiánya utalhat epevezető-elzáródásra, krónikus vagy akut epehólyag-gyulladásra, májbetegségekre (például cirrózisra vagy hepatitiszre), az epetermelődés zavaraira, illetve akár hasnyálmirigy-daganatra vagy hasnyálmirigy-gyulladásra is. A világos színű széklet a giardia nevű parazita jelenlétét is jelezheti. Fehéres, sárgásszürke színt okozhat az ürített genny is, mely a bélrendszerben található gyulladásra utaló tünet.

Ezüstös-fémes színű széklet

Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a széklet világos, fémes színű, mintha alumíniumot vagy ezüstöt kevertek volna bele. Ez akkor történhet meg, ha a bilirubin hiánya mellett bélrendszeri vérzés jelentkezik. Az ezüstös-fémes, világos árnyalatú széklet az epe és a hasnyálmirigy között elhelyezkedő egyik vezeték daganatos megbetegedésére is utalhat.


close