Széklet-transzplantáció

Minden embernek akár a beazonosítására is alkalmas, az ujjlenyomathoz hasonlíthatóan egyedi bélflórája van. Több olyan vastagbél működési zavar és betegség ismert, melyek javításában – gyógyításában a bélflóra rendezésnek óriási szerepe van.

Az egészséges bélflóra visszaépítésének egyik módja a széklet transzplantációja, vagy székletterápia.

Az eljárást súlyosabb bélfertőzéseknél és több autoimmun eredetű betegség kezelésekor alkalmazzák. „Széklet átültetésnek”, „széklet transzfúziónak” vagy „széklettel történő baktérium terápiának” is nevezik.

Lényege, hogy a lehetőleg hasonlóan élő, táplálkozó, és kórokozókra szűrt székletet juttatnak a beteg ember vastagbelébe.

A széklet-transzplantáció menete

A terápia során egészséges ember székletéből készített oldatot csepegtetnek a beteg emésztőrendszerébe, minek következtében a jó baktériumok azonnal el tudnak szaporodni, és elnyomják a kórokozó veszélyes baktériumokat. Így a probiotikus készítményeknél komplexebb összetételű baktériummix telepíthető a bélbe.

A kezelések nagyon jó eredményességgel érnek el tartós tünet- és panaszmentességet, a hagyományos gyógyszeres kezeléssel dacoló, kóros baktériumok, esetleg gombák elszaporodásakor.

Hatásos eljárás

A transzplantációval a széklet-oldat hatékonyan és gyorsan megtapadhat, átveheti a mikroflóra emésztési és immunológiai funkcióit és kiszoríthatja az esetleges kórokozó mikroorganizmusokat.

A terápia akkor a legeredményesebb, ha a tiszta nyálkahártya felszínén alkalmazzák, tehát az a végbél felől bejuttatva a leghatékonyabb. Az eljárás az esetek 90 százalékában meggyógyítja a beteget: helyreállítja a károsodott bélflórát.


close