Széklettenyésztés

A széklettenyésztés a fertőzést okozó baktériumok vagy vírusok, gombák, élősködők azonosítását szolgálja. Bár normál körülmények között több mint 50 féle baktérium él a belekben, számos kóros baktérium, vírus, gomba vagy parazita okozhat ott betegségeket.

A széklettenyésztéshez egy tiszta, erre a célra szolgáló edénybe székletmintát helyeznek, majd olyan feltételeknek teszik ki, melyek lehetővé teszik a baktériumok és más mikroorganizmusok növekedését. A fertőzés típusát különböző kémiai és mikroszkóp alatti vizsgálatokkal állapítják meg.

Attól függően, hogy a székletet mire tenyésztik, kell egy vagy több székletmintát adni.

Mire való a széklettenyésztés?

  • Az olyan tünetek, mint a súlyos vagy véres hasmenés, fokozott gázképződés, hányinger, hányás, étvágytalanság, puffadás, hasi fájdalom és láz okainak megtalálása.
  • Bizonyos baktériumok, vírusok, gombák azonosítására, melyek olyan fertőző betegségeket okoznak, mint az élelmiszer-mérgezés, colitis, kolera vagy tífusz.
  • A fertőzést hordozó személy azonosítására, akinél bár a betegség nem okoz panaszokat, továbbadja azt.
  • Annak kiderítésére, hogy a fertőzés kezelése eredményes-e.

A széklettenyésztéshez nincs szükség semmi különleges előkészületre. Tájékoztassa orvosát, ha a közelmúltban antibiotikumot szedett, külföldön volt, vagy kontrasztanyagos teszten vett részt.

Hogyan csinálják?

A székletmintát otthon kell begyűjteni, egy speciális tartályba, az alábbi módon:

  • A széklet begyűjtése előtt vizeljen, így elkerülheti, hogy vizelet jusson a székletmintába. Ne vizeljen székelés közben!
  • Vegyen fel gumikesztyűt, mielőtt a széklethez nyúl, hiszen az fertőzést okozó anyagokat tartalmazhat. Mosson kezet a kesztyű eltávolítása után.
  • Fogja fel a székletet egy tiszta, száraz edénybe! Így a szilárd vagy a folyékony székletet is könnyen felfoghatja. Sose gyűjtsön székletmintát közvetlenül a WC-csészéből!
  • Vigyázzon, hogy víz, szappan, WC-papír ne keveredjen a mintával!
  • Tegyen székletmintát az erre szolgáló edénybe, majd írja rá a nevét, illetve a dátumot. A lezárt tartálynak mihamarabb a laborba kell kerülnie.

A széklettenyésztés eredménye

A széklettenyésztés eredménye rendszerint 2-3 nap múlva értékelhető. A teszt eredményét befolyásolhatja antibiotikum- és hashajtó-használat, báriumos kontrasztanyag használata, ha a széklet vizelettel keveredik, ha nem gyűjtött elég mintát, vagy ha a minta nem elég gyorsan került a laborba.

A széklettenyésztés alkalmas baktériumok, vírusok és gombák, illetve olyan paraziták, mint a végbélgiliszta, galandféreg, orsóféreg, Giardia felderítésére. Székletmintából azonosítható a rejtett vér jelenléte, emésztetlen étel, nagy mennyiségű zsír jelenléte, mely mind kórjelző lehet.

A vizsgálatnak nincsenek mellékhatásai és szövődményei.


close