Székletvizsgálat

A székletvizsgálat még mindig sok ember számára tabu, melyről nem szívesen beszél, azonban ez a vizsgálat fontos eleme lehet súlyos krónikus vagy fertőző betegségek diagnózisának.

Milyen esetekben lehet rá szükség és milyen tennivalóink vannak a székletvizsgálattal kapcsolatban?

Székletvizsgálat indokoltsága

A széklet vizsgálatára számtalan ok miatt kerülhet sor. Tünetmentesség esetén a székletszűrő vizsgálat az esetleges fertőzés terjedését hivatott megelőzni, vagyis azt állapítja meg, hogy a szervezetben található-e olyan kórokozó, mely hányásos-hasmenéses betegséget okozhat.

Fontos lehet ez például bizonyos foglalkozások (például közétkeztetésben dolgozók) esetén. A célzott vizsgálatok szükségesek különböző, emésztőrendszert érintő fertőzések gyanúja esetén is.

Időnként a bélflóra összetételének vizsgálata is indokolttá válhat, és szükséges a székletvizsgálat egyes anyagcsere-eltérések kimutatásához is, például az emésztettség méréséhez, vagy amikor bizonyos enzimek aktivitását kívánják ellenőrizni. Nélkülözhetetlen a székletvizsgálat akkor is, ha a gyomor- és bélrendszeri vérzésekről szeretnének pontosabb képet kapni.

Székletvizsgálat menete

A minta levételére és tárolására speciális tartály áll rendelkezésre, melyet gyógyszertárban lehet beszerezni (de gyakran magától a vizsgálatot elrendelő orvostól kapjuk). A tartálynak szorosan záródó, felpattintható fedele van, amely kis kanalat tartalmaz, ez megkönnyíti a mogyorónyi minta összegyűjtését. Csecsemők esetében a pelenkába ürített székletet vastagon vattatamponra kell felvinni – ezt egészségügyi intézményekben végzik –, és a minta így jut a laboratóriumba.

Amennyiben a gyomor-bélrendszer fertőző megbetegedésének gyanúja áll fenn, a székletminta levételekor ügyelni kell arra, hogy a tartályt legalább kétharmadáig kell megtölteni a széklet nyákos, gennyes, véres részeiből, illetve ha a széklet külsőleg nem mutat elváltozást, akkor a különböző részeiből származó mintákkal. Fontos továbbá, hogy a levett széklet vizelettel és fertőtlenítőszerrel lehetőleg ne érintkezzen.

Ha a fertőzésre alapos klinikai gyanú van, de az első vizsgálat eredménye negatív, a mintavételt három különböző napon kell megismételni.

További, ajánlott tartalmunk: Székletminta


close