Világos széklet

A világos széklet hátterében az epeelvezető rendszer elzáródása vagy szűkülete áll. Emellett bizonyos gyógyszer mellékhatása is okozhat világos székletet.

A széklet színe viszonylag tág határokon belül változhat. Gyakorlatilag a színét tekintve a barna szín összes árnyalata normális. A nap során is előfordulhatnak eltérő színű székletek, a legtöbb esetben a táplálék van rá erős hatással.

A világos széklet oka lehet az epeelvezető rendszer elzáródása, szűkülete, ugyanis a széklet színét a lebomló vérfestékek adják, melyek az epével a székletbe választódnak ki.

A világos széklet hátterében állhat a máj fertőző gyulladásos megbetegedése, biliáris cirrhosis, epekövesség, vagy olyan veleszületett anatómiai rendellenességek, melyek az epeelvezető rendszer vagy a vékonybél elváltozásait okozzák.

Metabolikus okok, szklerotizáló cholangitis, az epeutakat beszűkítő elváltozások, ciszták, daganatok is előidézhetik a széklet halvány színét. Néhány esetben gyógyszer-mellékhatásáról is lehet szó: például egyes antibiotikumok, gombaellenes szerek, savcsökkentő szerek válthatnak ki ilyen mellékhatást.


close