Zöld széklet

A zöld széklet nagyon gyakori jelenség, sokszor ijesztő is lehet, főleg kisgyermekek esetében, de oka legtöbbször táplálkozási ok vagy jóindulatú elváltozás.

A széklet színére erőteljes hatást gyakorolnak az elfogyasztott ételek, italok. A zöld ételek és italok színe a tápcsatornában nem változik meg, ezért ezek a táplálékok a székletet is zöld színűre festik. Az olyan zöldségek, amelyeknek zöld a színe, ilyen a brokkoli, spenót, vagy a sóska, eredményezhetnek zöld színű székletet. Ezek a növények klorofillt tartalmaznak, ez adja zöldes színüket.

Akkor is zölddé válhat a széklet, amennyiben az elfogyasztott ételek áthaladása a tápcsatornában túlságosan felgyorsul. Az epe által termelt sav nem tud ennyi idő alatt visszaszívódni. Ennek kialakulása olyan esetekben gyakori, amelyek hasmenéssel járnak. A hasmenést okozhatják a felszívódás normálistól való eltérései, illetve egyes fertőzések is.

Ha a beteg vasat is tartalmazó gyógyszerkészítményeket szed, szintén számíthat zöldes széklet megjelenésére. Amennyiben az egyes ételekről bebizonyosodik, hogy nem kiváltó okok, fel kell keresni a kezelőorvost.


close