Testmozgással a székrekedés ellen

A testmozgás nagyon sokat segít a székrekedés ellen és a megelőzésében. Napi fél óra aerob mozgás, kocogás, úszás vagy egy kellemes tánc, így a beleket mozgásra bírjuk, és elősegítjük az emésztőrendszer optimális működését

.

A renyhe bélmozgás és a székrekedés ellen végezzünk tornagyakorlatokat. A torna nem csupán a szívet és az izmokat erősíti, hanem a rendszeres bélmozgást is elősegíti. A székrekedés egyik fő kiváltó oka valójában a mozgáshiány. A mozgás hatására az étel gyorsabban végigér a vastagbélben, így kevesebb vizet von ki a székletből a test. A kemény, száraz széklet nehezen távozik.

Az aerob gyakorlatok felgyorsítják a légzést és a szívverést, stimulálva a belek izmainak természetes összehúzódását. A megfelelően összehúzódó izmok hatékonyan és gyorsan kiürítik a székletet. A napi többszöri séta (legalább 10-15 perc minden alkalommal) elősegítheti az emésztőrendszer optimális működését. A futás, kocogás, úszás vagy a tánc is segíthet az emésztőszervek egészségének megőrzésében. A nyújtó gyakorlatok és egyes jóga pózok is csillapítják a székrekedést.

Nem ajánlatos testmozgást végezni rögtön evés után, várni kell legalább egy órát, hogy addig a gyomor emészthessen.


close