Masszázs a székrekedés ellen

A székrekedés ellen nemcsak az étrendünk megváltoztatásával vagy több folyadék fogyasztásával küzdhetünk. A testmozgásnak, illetve a masszírozásnak is nagyon jótékony hatásai lehetnek az emésztésünkre!

Számos tudományos kutatás bizonyította, hogy a mozgásszegény életmód nagy mértékben hozzájárul a székrekedés kialakulásához, illetve a bélrendszer renyheségéhez. A rendszeres sportolás minden szervünknek, szervrendszerünknek jót tesz, így az emésztésünkre is jótékony hatással van. A mozgás fokozza a vérkeringést, javítja a sejtek oxigénnel és tápanyagokkal történő ellátását is. A testmozgás hatására az elfogyasztott étel gyorsabban áthaladhat az emésztőszerveken, így kevesebb víz szívódik fel belőle, így a széklet sem keményedik meg, sűrűsödik össze, így azt könnyebb kiüríteni a szervezetből.

Rendszeres testmozgás a székrekedés ellen

A rendszeres testmozgás általában nagyobb tudatossággal jár együtt, és aki sportol, az több folyadékot fogyaszt, több zöldséget és gyümölcsöt eszik, karban tartja a testsúlyát, és a stressz-szintje is csökken. Ezek a tényezők pedig mind szükségesek ahhoz, hogy az emésztésünk is jó legyen, ne alakuljon ki nálunk a székrekedés.

Ráadásul, nem is kell azonnal maratont futni ahhoz, hogy az emésztésünket javíthassuk egy kis sportolás segítségével. Már napi 15-30 perc mozgás is elegendő ahhoz, hogy sikeresen küzdhessünk a székrekedés ellen. Nagyon jótékony hatású például a séta, a kocogás, az úszás, a tánc, de bizonyos jógagyakorlatok is serkentően hatnak az emésztésünkre.

Hasi masszázs a székrekedés ellen

Az óvatos masszírozás is beindíthatja az emésztést, és csökkentheti a székrekedéses tüneteket – ráadásul, ez nemcsak a hasfájós kisbabáknál válik be. A hasi masszázs fokozza a vérkeringést, az egészséges bélperisztaltikára emlékeztető mozdulatokkal gyorsítja az étel áthaladását a beleken, segít megszabadulni a felgyülemlett gázoktól is, valamint megkönnyíti a széklet távozását. A rendszeres masszírozással csökkenthető például azon esetek száma, amikor csak hashajtó segítségével tudunk megszabadulni a felgyülemlett salakanyagoktól.

A hasi masszázshoz helyezkedjünk el kényelmesen, és jobb oldalon, a köldök alatt kezdve lassú, óvatos, gyengéd körkörös mozdulatokkal masszírozzuk végig a hasunkat, fokozatosan egyre lejjebb haladva. Ezek után óvatos simító mozdulatokkal masszírozzuk át a hasat a köldöktől a lágyékig, illetve jobbról balra a köldök alatt is. Legalább 5-15 percig tartson a masszírozás. Használhatunk olajat, testápló krémet is.


close