Az anyagcsere működése

Az anyagcsere két folyamatot is jelezhet a szervezetünkben: egyrészt sejtszintű folyamatokat, másrészt pedig az emésztés folyamatát. Az elfogyasztott táplálékból ugyanis nemcsak tápanyagokat, de energiát is nyerünk.

Az anyagcsere szóval két folyamatot is leírhatunk, az egyik során (a sejtszintű anyagcserénél) a különböző molekulákat használja fel a szervezetünk ahhoz, hogy energiát nyerjen, illetve DNS-t vagy proteineket stb. állítson elő.

A másik folyamat során az elfogyasztott ételt a szervezetünk nagyobb molekulákra bontja, melyeket később a sejtjeink fel tudnak használni.

A szájból a gyomorba

Az anyagcsere első lépése a szájban, a fogakkal történő aprítás. A nyál kezdi meg a táplálék lebontását. A nyállal keveredett táplálék a nyelőcsövön keresztül a gyomorba kerül, amely az emésztési folyamat egyik fő helyszíne. A gyomornak több funkciója is van: emészti, raktározza, keveri és adagolja a táplálékot további feldolgozásra. A sósav tartalmú gyomornedv és a gyomor erőteljes izommozgása kezdi meg a táplálék alkotóelemeire való bontását.

A gyomorból a vékonybélbe

A gyomorból a vékonybélbe kerül a táplálék, itt folytatódik az emésztés az epe, a hasnyálmirigy enzimjei és a bélnedvek segítségével. A vékonybél bizonyos területeiből szívódnak fel és kerülnek a máj méregtelenítő rendszerén keresztül a véráramba a táplálék lebontott alkotóelemei. A bélcsatorna nemcsak rendkívül hosszú, de a bélbolyhoknak köszönhetően a felülete is meglehetősen nagy, így a megfelelő mennyiségű táplálék könnyebben szívódhat fel.

A vékonybélből a végbélnyílásig

A vékonybél után következő vastagbélbe azok a táplálékmaradványok jutnak, melyek a szervezet számára nem hasznosíthatók. Itt képződik a széklet, vagyis az anyagcsere mellékterméke, a salakanyag. A széklet egy része baktérium, de lelökődött hámsejtek, emésztetlen rostok, felesleges emésztőenzimek, epe is megtalálható benne.
A tápcsatorna utolsó szakasza a végbél, ami mindössze 5 centiméter hosszúságú. A széklet ezen keresztül távozik a szervezetből.


close