Csecsemő székrekedés

A csecsemő székrekedés, az obstipáció gyakori jelenség. A csecsemők széklete ekkor kavicsszerű, a baba a bélmozgások alatt erőlködik.

Székrekedés esetén a székürítés napokat késik, a széklet szokatlanul kemény, kis mennyiségű, kipréselése nehéz, fájdalmas. A fiziológiás székletszám heti 3-12 között változik. Az újszülött gyakran minden etetést követően ürít székletet, de újszülött kortól kisiskolás korig általános jelenség a 2-3 naponta ürített normál víztartalmú széklet.

Csecsemőknél székrekedésre utal, ha a baba száraz, kemény székletet ritkán és nehezen ürít, a széklet kavicsszerű, a baba a bélmozgások alatt erőlködik, lábait a hasához húzogatja. Elhúzódó székrekedés rossz közérzettel, étvágytalansággal, csökkent súlygyarapodással jár.

Okozhatja anyatejről tápszerre való áttérés, új éltelek bevezetése, elégtelen folyadék és rostfogyasztás, túl korán kezdett szobatisztaságra szoktatás, ritkábban veleszületett pajzsmirigy alulműködés, bélbeidegzési zavar (Hirschprung-kór).

Megoldásában segít a megfelelő mennyiségű folyadék- és rostbevitel, székletlazító hatású élelmiszerek (őszibarack, meggy, sütőtök) adása, székrekedést okozó ételek kerülése (banán, fehér rizs, almaszósz, sárgarépa). Ugyancsak jótékony a rendszeres mozgás, tornáztatás, a székletlazító (laktulóz tartalmú szirup) használata, szükség esetén (Hirschprung-kór) sebészeti beavatkozás.


close