Édesítőszerek és a bélműködés

Bár a fehércukor nem tesz jót az egészségnek, nem mindegy, milyen édesítőszert használunk. Bizonyos cukorhelyettesítők ugyanis puffadást, hasfájást, hasi görcsöket és hasmenést is okozhatnak.

Sokféle cukorpótlót ismerünk, némelyik nagyon édes, míg másoknál a mellékíz zavaró, vannak természetes és mesterséges édesítők is. Sok mindentől függ, melyiket választjuk, különösen, ha bélrendszeri problémákkal, netán Crohn-betegséggel küzdünk, mert egyes édesítőszerek rontják ezeket az állapotokat.

Összességében a cukor- és polialkoholok az arra érzékenyeknél fokozott bélműködést, puffadást, hasmenést és hasi panaszokat okoznak.

Fruktóz

A gyümölcscukor, vagy más néven fruktóz az egyik legédesebb cukorváltozat, természetes formában megtalálható a gyümölcsökben, de akár a mézben is, az élelmiszeriparban cukorkák, szörpök, üdítők, gyümölcslevek és gyümölcskonzervek, gyógyszerek ízesítésére használják, mivel lassan emeli a vércukorszintet, maximum napi 30 gramm mennyiségben cukorbetegek is fogyaszthatják, mindazonáltal gázképződésre hajlamosít.

Szukralóz

A szacharózból előállított szukralóz – E955 – mintegy hatszázszor édesebb, mint a cukor, csak adott élelmiszerekhez engedélyezett, az arra érzékenyek esetében rohamokat, kiütéseket, bélrendszeri komplikációkat, vagy akár fejfájást is okozhat.

Inulin

Az inulin szénhidrát-rost számtalan élelmiszerben – többek között a zöldségekben és a gyümölcsökben – található meg. Szemben a legtöbb szénhidráttal, nem a vékonybélben bomlik le, A vastagbélben kezd lebomlani, ami fokozott bélgázképződéssel és puffadással jár, egyeseknél hasmenést is okozhat. A nagy mennyiséget tartalmazó cikóriagyökérből ipari célokra vonják ki, így például csokoládé, egyes italok és rágcsálnivalók révén észrevétlenül többet is fogyaszthatunk belőle a kelleténél, mint amennyit a szervezetünk még jól eltűr. Az inulin az élelmiszerek címkéjén cikóriakivonat, oligoszaharid vagy oligofruktóz megjelöléssel is szerepelhet.

Izomalt

Az izomalt (E953) fele olyan édes a szacharóznál, hőálló, nem okoz fogszuvasodást és hasznosításához nincs szükség inzulinra. Főként csökkentett energiatartalmú élelmiszerekben található meg, nagy mennyiségben hasmenést, hasfájást és puffadást okozhat.

Szorbit és társai

A mesterséges édesítőszert tartalmazó cukorkák, rágók és csokik gyakori összetevője a cukornál fele annyira édes szorbit (E420), mannit (E421) és maltit (E965), ezek olyan cukoralkoholok, melyek kis mennyiség felett szintén bélproblémákat, hasmenést, gyomorgörcsöt, hányást okozhatnak. A szorbit sok gyümölcsben, főként a szilvában található meg, a mannit szintén sok gyümölcsben és az algában is ott van, a kukoricakeményítőből nyert maltózból kivont maltitot pedig diabetikus készítményekhez, aromák és vitaminok hordozóanyagaként alkalmazzák.

Nyírfacukor

A nyírfacukor (xilit, xilitol, xylit, E967) olyan cukorhelyettesítő, amely anyagcsere-zavarok esetén is fogyasztható, szintén hátránya, hogy gázok képződését, puffadást és hasmenést idézhet elő, bár kevésbé intenzíven, mint a többi mesterséges cukorpótló.

Tagatóz

A tagatózt is tejcukorból (laktóz) vonják ki, kis energiatartalmú édesítőszer, nem árt a fogaknak, és a vastagbélbe jutva prebiotikus hatást eredményez, nagyobb mennyiség esetén a már emlegetett bélproblémákat – gáz, puffadás, hasmenés – okozza. Fontos, hogy például a tejcukor-intolerancia is bélrendszeri problémákat okoz, így érzékenység esetén kerülni kell a tejtermékek fogyasztását, vagy laktáz enzim tabletta szedése javasolt étkezés előtt.

Maltodextrin

A gabonafélékből kivont maltodextrin számos élelmiszerben előfordul, mesterséges édesítőszer-készítmények, müzlik, desszertek gyakori összetevője, de a gyógyszeripar is alkalmazza. Hátránya, hogy többek között fokozza a vékonybélben a kólibaktérium (Escherichia coil) szaporodását.

Laktit

A laktit (laktitol, E966) szintén olyan cukoralkohol, amely nagy mennyiségben fogyasztva okozhat szorulást, felfúvódást, és hasmenést is. A „hűvös” ízérzetet okozó eritritol (E968) biztonságos és nem hizlal, nagy mennyiségben fogyasztva – főleg gyerekeknél – szintén bélgondokat idézhet elő.


close