Pszichés alapú székrekedés

A székrekedés mást és mást jelent minden ember számára. Egyeseknek rendszertelen székletet, másoknak kemény székletet, nehéz székletürítést is jelenthet. A székrekedés orvosi definíciója a heti három alkalomnál kevesebb székletürítést jelenti.

Cikkünkből megtudhatja, hogy mi válthat ki székrekedést, és hogyan kezelhető a pszichés alapú székrekedés.

Előfordulhat, hogy minden egyes székrekedési „típusnak” más a kiváltó oka, így a kezelést is ehhez kell igazítani.

A székrekedést az emésztett ételnek a bélrendszeren keresztül történő lassú áthaladása váltja ki. Az esetek 95 százalékában a lassulás a vastagbélben következik be, de a bélrendszer bármelyik pontján kialakulhat.

Székrekedést válthatnak ki gyógyszerek, étkezési szokások, hashajtók, hormonális zavarok, a bélrendszert érintő betegségek.

A székrekedés és pszichés okai

A székrekedést azonban pszichés okok is eredményezhetik, a mentális egészségi állapotunk is kihathat a szervezetünkre, így például előfordulhat, hogy a depresszió tünetei között székrekedés is jelentkezik.

A krónikus stressz és az érzelmi problémák megzavarhatják a mindennapi székletürítést. A székrekedésre általában javasolják több folyadék fogyasztását, a magas rosttartalmú táplálkozást, esetenként hashajtók alkalmazását, azonban ezekkel a módszerekkel a pszichés alapú székrekedés esetén a probléma kiváltó okát nem kezelik, csak a tünetet próbálják orvosolni. Így azonban a stressz háttérben húzódó problémaként továbbra is okozhat székrekedést, csak átmeneti javulás történik.

Pszichés problémák esetében a szervezet minden figyelmét ennek a problémának szenteli, és más, nem létfontosságú folyamatait háttérbe szorítja. Ha a problémát nem tudjuk megoldani, akkor a székrekedés továbbra is fennáll, és súlyosbodhat.

Ezért pszichés alapú székrekedés esetén a kiváltó ok kiderítése és kezelése az elsődleges, de oda kell figyelni a megfelelő táplálkozási és testmozgási szokások kialakítására is.


close