Székelés és folyadékfogyasztás

Normál esetben az embereknek nagyjából rendszeres időközönként van széklete, és a széklet könnyen, erőlködés és kellemetlen érzés nélkül távozik a szervezetből.

Az egészséges felnőttek 95%-ának van legalább hetente háromszor széklete.

Akkor beszélünk székrekedésről, ha heti 3 alkalomnál ritkábban fordul elő székletürítés.

Az alábbiakból tájékozódhat arról, hogy milyen tényezők hatnak a székelésre, valamint hogyan befolyásolja a székelést a folyadékfogyasztást.

A bélműködésre számos tényező hat: a székletürítés gyakorisága függ a bevitt rostok mennyiségétől, a folyadékfogyasztástól, az életmódtól, a szedett gyógyszerektől, a hashajtók túlzott alkalmazásától, de akár egy utazás is befolyásolhatja, hogy mikor távozik széklet. Előfordul az is, hogy valamilyen betegség áll a bélmozgás lassulásának hátterében, például irritábilis bél szindróma, bélelzáródás, sclerosis multiplex, Parkinson-kór stb.

Ahhoz, hogy a széklet megkeményedését és kiszáradását megakadályozzuk, az étrendünknek tartalmaznia kell mindennap legalább hat-nyolc pohár vizet, ami nagyjából két liter folyadéknak felel meg. Folyadékhoz nemcsak vízből juthatunk, hanem lehet az tej, gyümölcslé, leves is, valamint a szilárd ételek is tartalmaznak vizet.

Ha több folyadékot (vizet, gyümölcslevet stb.) fogyaszt valaki, akkor az enyhíti a székrekedési nehézségeket, és mellette még elkerülhető a kiszáradás is. Ha több folyadék van a szervezetben, akkor a bélmozgások lágyabbá válnak, és a székelés is könnyebbé, erőlködésmentessé válik. Emiatt arra a következtetésre jutottak, hogy azoknak az embereknek, akiknek széklelési problémájuk van, meg kell próbálniuk mindennap több folyadékot fogyasztaniuk.

Azonban azok a folyadékok, melyek koffeint tartalmaznak, mint például a kávé, a kóla vagy az energiaitalok, csak rontanak a helyzeten, ugyanis ezek az italok dehidratációt idézhetnek elő, amely kiválthatja a székrekedést is. Ezért ha koffeintartalmú folyadékot fogyasztunk, akkor gondoskodjunk arról, hogy mellé hidratáló hatással rendelkező folyadékot is igyunk, és ilyen esetben növelnünk kell a napi elfogyasztott vízmennyiséget akár 2,5-3 literre.


close