Székrekedés a terhesség alatt

A székrekedés a terhesség alatt rendkívül gyakori probléma, mely főleg a megváltozott hormonhatás miatt alakul ki, de hozzájárulnak még egyéb tényezők is, mint például a vastabletták szedése, a mozgásszegény életmód és a növekvő méh.

A következő cikkben a terhesség során kialakuló székrekedésről, annak okairól és kezelési lehetőségeiről olvashat.
A terhesség során termelődött progeszteron a simaizmok lazulását idézi elő, ennek megfelelően a bélrendszer simaizomzata is renyhébb lesz, ez kedvez a székrekedésnek. Emellett megnövekszik a folyadékszükséglet, melyet a kismama nem mindig pótol rendszeresen, ez is a székrekedésnek kedvező folyamatokat indít el. A terhesség második felében a méh hirtelen növekedésnek indul, és a belekre nyomást gyakorolva szintén nehezíti a normál székletürítési folyamatokat.

Mit ne tegyen?

A székrekedés miatti erőlködést a kismamáknak javasolt elkerülni, ezért nagyon fontos a székrekedés megelőzése, melynek több módja is van. A hashajtók használatával kapcsolatosan azonban mindig kérje ki szülész-nőgyógyász vagy gyógyszerész tanácsát.

Mit tegyen?

Javasolt bő folyadékot fogyasztania a terhes kismamáknak, ez lehetőleg szűrt víz vagy szénsavmentes ásványvíz legyen; gyógyteák is fogyaszthatóak, de mindig kérje ki a nőgyógyász vagy a gyógyszerész véleményét, mert egyes teák magzatra kifejtett hatása káros lehet vagy nem ismert. Ameddig állapota engedi, addig javasolt a rendszeres testmozgás. A terhes torna kifejezetten jótékony lehet, de mindig kérje ki szülész-nőgyógyászok véleményét ezzel kapcsolatosan.
Az étrend bővelkedjen növényi rostokban, friss zöldségek, gabonafélék (teljes kiőrlésűek) bőven tartalmaznak élelmi rostokat. Ha nem okoz panaszt, akkor a hüvelyesek és az olajos magvak fogyasztása is jó hatású lehet. A terhesség alatt is bátran alkalmazható probiotikum-kúra, nincs ellenjavallata.

A székrekedés következményei: az aranyér és a végbélrepedés

A székrekedés szövődményeként aranyeresség és végbél-repedés is kialakulhat, ilyen esetekben javasolt háziorvosát vagy szülész-nőgyógyászét felkeresni. Ha ilyen problémákkal küzd, akkor figyeljen oda a széklet normál konzisztencián tartására, a fokozott intim higiéniára, gyulladáscsökkentő aranyér-kenőcs és kamillás ülőfürdő (nem forró!) is javasolt.

Dr. Csuth Ágnes


close