Székrekedés és aranyér

A székrekedés egy igen gyakori probléma a civilizált világban, főleg életmódbeli okokra vezethető vissza. A legtöbb esetben nincs szó súlyos egészségügyi problémáról, de az életminőséget jelentősen rontja, ráadásul szövődményei is lehetnek.

A következőkben a székrekedésről, és az ennek következtében kialakuló aranyerességről olvashat, a probléma megoldására is hasznos tanácsokkal látjuk el.

A székrekedés okai

A székrekedés okai a legtöbb esetben a nem megfelelő rost- és folyadékfogyasztás, az ülő életmód és a kevés testmozgás, illetve helytelen szokások miatt alakulnak ki. A helytelen szokások közé tartozik a székelési inger elnyomása, a rendszertelen étkezés, és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása. Amikor napközben étvágyunkat nassolnivalóval vagy kávéval próbáljuk elnyomni, illetve a székelési ingert akaratlagosan elnyomjuk, könnyen kialakulhat a székrekedés.

Hogyan alakul ki a székrekedés következtében az aranyeresség?

A székrekedés következtében a széklet kemény lesz, nagyobb erővel szükséges a végbél csatornáján átpréselni, és a végbél zárófunkciójáért felelős vénás gyűrű kis csomók formájában kitágul, ezek a kis tágulatok begyulladhatnak, vérezhetnek, megnagyobbodhatnak, kifordulhatnak, betrombotizálódhatnak, fájdalmassá válhatnak. Az aranyeresség következtében jelentkező fájdalom visszahathat a székelésre, hiszen a székelés közben jelentkező fájdalom miatt tudatos széklet-visszatartás történhet, mely ördögi körként a problémát tovább rontja.

Életmód tanácsok

Javasoljuk, hogy naponta 2,5-3 liter folyadékot fogyasszon el, mely lehetőleg szénsavmentes víz vagy ásványvíz legyen. Fogyasszon sok növényi rostot, a bélflóra egyensúlya megtartása vagy megteremtése érdekében pedig rendszeresen iktasson be probiotikum-kúrát. Kerülje a feldolgozott élelmiszereket és a székrekedést okozó ételeket, pl. csokoládé, fehér lisztes pékáruk. Ha aranyere van, figyeljen a széklet konzisztenciájára, az se hasmenéses, se székrekedéses ne legyen.

A széklet lazítására átmenetileg alkalmazhat székletlazítókat, hashajtókat, de ne essen túlzásokba. Aranyeresség esetén vegyen kamillás ülőfürdőt, fokozottan figyeljen az intim higiéniára, és használjon aranyér kúpot vagy kenőcsöt.
Amennyiben az aranyeresség miatt a fájdalom nem múlik, illetve visszatérő problémáról van szó, sebészeti vagy proktológiai szakrendelésre kérjen beutalót.

Dr. Csuth Ágnes


close