Székrekedés és végbélrepedés

A székrekedés oka legtöbbször a helytelen életmódból ered, de egyes betegségek tüneteként is kialakulhat székrekedés. Magának a székrekedésnek – legyen az funkcionális vagy szervi okok miatt – többféle következménye lehet, az egyik ilyen probléma a végbélrepedés.

A következőkben a szákrekedés következtében kialakuló végbélrepedésről, annak tüneteiről, kezeléséről olvashat.

A székrekedés okai

Legtöbb esetben a székrekedés oka a kevés rost- és folyadékfogyasztás, a mozgásszegény életmód, a feldolgozott élelmiszerek nagy mennyiségben történő fogyasztása. A székrekedés heti három alkalomnál ritkábban történő székelést jelent, melyhez társul a széklet keménysége, szárazsága, a nehezített székletürítés, a kiürülés érzésének hiánya. A végbél repedése a székrekedés (és ugyanakkor a hasmenés) egyik szövődménye lehet.

A végbélrepedés

A végbélrepedés a végbél alsó részén lévő nyálkahártya-sérülés, helyén egy idő után fekély is kialakulhat. Kiváltó okai között szerepel a már említett székrekedés, hasmenés, gyulladásos bélbetegség, felfázás is. Fájdalmas elváltozás, jellemzője a fájdalom következtében fellépő görcsös szorítás, mely a keringést rontja, és a folyamatot tovább súlyosbítja. Jelentkezhet a fájdalom mellett vérzés, ez friss, piros vér formájában megjelenik a székleten, a fehérneműn vagy a vécében. Az életminőséget jelentősen rontó elváltozásról van szó.

A végbélrepedés megelőzése

Fontos a székrekedés megelőzése, ennek érdekében étrendje bővelkedjen növényi rostokban, folyadékot is bőven fogyasszon, rendszeresen mozogjon, csökkentse a stresszt.

A végbélrepedés kezelése

A széklet normál konzisztencián tartása alapvetően fontos, se hasmenéses, se székrekedéses ne legyen a széklet. Alkalmazható glicerin-trinitrát tartalmú kenőcs, melynek több hetes használata segíthet a panaszok enyhítésében. Ha e kezelések nem hoznak javulást, sebészeti kezelés jön szóba. Helyi érzéstelenítésben a krónikussá vált elváltozást kimetszik, a nyálkahártyát egyesítik, a végbél záróizmát részben bemetszik, így a keringést rontó, a gyógyulást nehezítő görcsös szorítás enyhül.

Amennyiben véres a széklete, végbél-fájdalmat tapasztal, mely napok után is tartósan jelentkezik, keresse fel háziorvosát, aki ha szükséges proktológiai vagy sebészeti szakrendelésre utalja önt, így mielőbb megfelelő kezelésben részesülhet.

Dr. Csuth Ágnes


close