Székrekedés gyerekeknél

A székrekedés gyerekeknél két, egymástól független csoportra vezethető vissza: szervi okok miatt, valamint szervi okok nélkül kialakuló székrekedésre.

A gyerekek esetében is gyakorinak számító székrekedésről, annak okairól informálódhat a következőkben.

A székrekedések hátterében ritkábban szervi problémák állnak: a székrekedés jelezhet különböző bélfejlődési rendellenességeket, vagy bélbeidegzési zavarral járó betegségeket. Az ezek körébe tartozó Hirschsprung-kór tünetei a legtöbb esetben már csecsemőkorban jelentkeznek. Az egyes bélfejlődési zavarok megállapítása irrigoscopiás, bizonyos esetekben endoscopos vizsgálattal, valamint bélbiopsziával lehetséges.

Hirschsprung-kór

Hirschsprung-kórról akkor beszélhetünk, ha a gyermek egyes bélszakaszai túlságosan szűkek ahhoz, hogy azon keresztül távozzon a széklet. A vastagbél ilyen jellegű beidegződésű zavara legtöbbször még csecsemőkorban kiderül, s addig áll fenn, amíg az adott bélszakasz ki nem tágul. Hirschprung-kór esetén a végbélnyílás fölött lévő bélszakasz a legtöbbször egyáltalán nem tartalmaz székletet.

A gyermek hasa ugyanakkor felpuffadt, előredomborodik. Csak ritkán fordul elő rendes székletürítés, annál gyakoribb a széklet csordogálása, amely sokszor piszkítja a pelenkát, illetve alsóneműt. A Hirschprung-kór okozta székrekedésen műtéti úton lehet segíteni.

Más szervi okok

Bélfejlődési rendellenesség, enyhe bélforgási zavar szintén okozhat székrekedést. Utóbbi esetében műtéti beavatkozással segíthetnek. Nem ritka, hogy a székrekedést hormonális tényezők váltják ki: például a pajzsmirigy nem megfelelő (alul) működése.

A székrekedés hátterében az esetek többségében nem szervi ok áll.

Nem megfelelő életmód

A leggyakoribb életmódbeli hibának az számít, ha a gyermek nem fogyaszt elegendő folyadékot, elegendő zöldséget és gyümölcsöt, illetve túl sok csokoládét eszik. Tizenévesek körében napjainkban nem ritka jelenség, hogy az elégtelen táplálkozás váltja ki a székrekedést: az eltúlzott fogyókúrák miatt drasztikusan lecsökkenhet a székelések száma.

Kisebb gyerekek esetében ritkább, nagyobbaknál jobban jellemző, hogy túl keveset mozognak.

Pszichés problémák

A székrekedés egyes esetekben pszichés zavarokra vezethető vissza. Ha a szülők idő előtt vagy túlságosan erőszakosan, illetve gyors tempóban akarják szobatisztaságra nevelni gyermeküket, ez zavart okozhat a gyermek fejlődésében, amely székrekedésben is megnyilvánulhat.

Óvodába való beszoktatás idején előfordulhat, hogy az új környezetbe került gyerek egyszerűen szégyelli magát a többi gyermek előtt, s „nagydolgát” otthon akarja intézni, ám ez egyre gyakrabban a hazai környezetben sem sikerül.

Székrekedés egyes gyógyszerek mellékhatásaként

Egyes gyógyszerek – például vaskészítmények – is okozhatnak székrekedést. Ha a gyermek vashiány, vagy bármely betegség miatt gyógyszeres kezelésre szorul, ajánlatos a lehetséges mellékhatásokról a gyermekorvost megkérdezni.


close