Székrekedés idős korban

A székrekedés rendkívül gyakori az ötven éven felülieknél. Több tényező is szerepet játszhat abban, miért alakul ez ki, például a megváltozott életmód és táplálkozási szokások, a lelassult anyagcsere vagy a hormonális változások is.

A székrekedés önmagában nem betegség, csupán tünet, annak azonban meglehetősen kellemetlen lehet. A székelési szokások egyénenként eltérőek lehetnek, van, aki naponta kétszer ürít székletet, más viszont csak hetente három-négy alkalommal.

Mindkettő normálisnak tekinthető, mint ahogy az is, hogy időnként mindenkinek lehet „sűrűbb” a széklete és nehezebb a székletürítése, függően például attól, hogy milyen ételeket fogyasztott.

Székrekedés definíciója

Székrekedésről akkor beszélhetünk, ha hetente háromnál kevesebb székletünk van, ha a székletürítés nehéz, fájdalmas, ha a széklet nagyon sűrű, kemény, golyóbisokra emlékeztető, illetve, ha székelés után úgy érezzük, hogy nem sikerült teljesen kiüríteni a beleinket.

Időskori székrekedés okai

A székrekedés az idősebb korosztályba tartózóknál gyakoribb. Ennek többféle oka lehet, például a megváltozott életmód. Minél idősebbek vagyunk, annál kevesebbet sportolunk, pedig ez elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez. Általában kevesebb folyadékot fogyasztunk, és ennek hatására „besűrűsödik” a széklet, nehezebb azt kiüríteni a belekből. Az étkezési szokások is megváltozhatnak, például kevesebb rostban gazdag fogás kerül az asztalunkra. Az idősebbek gyakran egyszerű, olcsóbb fogásokat készítenek maguknak, csökkenhet az étvágyuk, és elveszítik az érdeklődésüket az egészségesebb fogások iránt.

Anyagcsere időskori lassulása

Az idősebbeknél tulajdonképpen természetes folyamat az anyagcsere lelassulása is, így ezt is érdemes a székrekedést kiváltó okok közé sorolni. Bizonyos krónikus betegségek is a székrekedés fokozott rizikójával járnak együtt, ilyen például a cukorbetegség vagy a stroke.

Gyógyszerek is nehezíthetik a székletürítést, ezek közé tartoznak a vízhajtók, a magas vérnyomás elleni szerek, illetve a Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek.


close