Székrekedést okozó élelmiszerek

A székrekedést okozó élelmiszerek rendszeres fogyasztásával megnő a krónikus székrekedés kockázata, ami heti három vagy annál kevesebb, kemény, száraz, nehezen áthaladó székletürítést jelent. A székrekedésben szenvedők többsége puffadás és teltségérzetről, illetve energiahiányról számol be.

Noha időnként mindenki tapasztal székrekedést, normális esetben az csak rövid ideig tart, és nem komoly. Ugyanakkor rendszeres, napi 30 perc mozgással, megfelelő folyadékbevitellel és a szorulást okozó élelmiszerek fogyasztásának elkerülésével vagy csökkentésével, illetve napi 20-35 gramm rost fogyasztásával megelőzheti a székrekedés kellemetlen tüneteinek kialakulását.

Most pedig ismerjük meg a leggyakoribb, szorulást okozó élelmiszereket:

Fehér rizs és rizstészta

A finomítási eljárás során a fehér rizsből és rizstésztából minden „jó” rostot eltávolítanak; ami marad, az a magas keményítőtartalmú rizs, mely székrekedést okozhat. A természetes, organikus (barna) rizst nem finomítják, így megőrzi rosttartalmát.

Fehér kenyér

A legtöbben fehér lisztből készült szendvicset, pizzát, palacsintát stb. fogyasztanak, nem törődve azzal, hogy a fehér liszt tulajdonképpen rost nélküli keményítő, ami az emésztőrendszerben pasztaszerűvé válik, hozzáragad a bélfalhoz és székrekedést okoz.

Fehér kenyér helyett válassza a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, melyek tartalmazzák az emésztéshez szükséges rostokat.

Banán

A banánfogyasztás egészséges, ám túlzott mennyiségben nehezíti a belek ürítését, székrekedést okozhat.

Fehér burgonya

A fehér burgonya nagyrészt keményítő, és nem sok hasznos anyagot tartalmaz a szervezet számára. Helyette inkább használjon édes burgonyát, ami sokkal egészségesebb az emésztőrendszer számára.

Tejtermékek

A tejtermékek többsége magas telített zsír- és alacsony rosttartalmú élelmiszer. Emellett a tejtermékek gazdagok kalciumban, ami felszívja a vizet a belekben, kemény, száraz székletet okozva.

Feldolgozott, zsíros élelmiszerek

A feldolgozott élelmiszerek rosttartalma minimális, míg magas nátriumtartalmuk székrekedést okozhat. Elsősorban a gyorsételek tartoznak ebbe a csoportba.

Vörös húsok: pl. sertés, marha

Manapság nagyon divatos a magas fehérjetartalmú diéta, pedig a vörös húsok emésztése több mint 90 órát vesz igénybe. A baromfi és a hal is okozhat székrekedést, ha forrón eszik, ezért a visszafogott húsfogyasztás mellett ajánlott azokhoz köretként magas rosttartalmú zöldségeket kérni.

Cukros élelmiszerek

A sütemények, piték, kekszek alacsony rost- de magas cukor- és zsírtartalmúak, így növelik a szorulás kockázatát.

Koffein

A koffein dehidratációt okoz, ami székrekedéshez vezet. Kerülje a kávé, fekete tea és csokoládé fogyasztását!

Bab

Míg a bab általában egészséges, a szárazbab okozhat székrekedést, mivel magas szénhidráttartalma miatt nehezebb megemészteni.


close