A legjobb ételek szorulásra

A székrekedés tünet, nem betegség, kialakulásában rendkívül nagy szerepe van annak, hogy milyen ételeket fogyasztunk, illetve mennyi folyadékot iszunk. Amennyiben szeretnénk hashajtók nélkül megszabadulni a székrekedéstől, részesítsük előnyben a rostdús fogásokat.

A szorulás során a székletünk túlságosan keménnyé és nehezen kiüríthetővé válik, a székletürítés megritkul. Ez rendkívül kellemetlen, fájdalmas tünet, és akár olyan betegségek kialakulásához is hozzájárulhat, mint az aranyér.

A szorulás okai között találhatjuk például a mozgásszegény életmódot és a túl kevés folyadék fogyasztását is, de az, hogy normális, könnyen kiüríthető-e a székletünk, legnagyobb mértékben az étrendünktől függ.

Rostban gazdag táplálék

Az elfogyasztott mikrotápanyagok közül a rostok szükségesek a leginkább ahhoz, hogy a székletünk normális legyen, a rost adja a széklet „tömegét” és megfelelő állagát is. Az élelmi rost a növények ehető részeire vagy a nem emészthető szénhidrátokra utal. Rost minden növényi élelemben van, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, gabonákat, dióféléket, magvakat és hüvelyeseket is.

A rostokat két csoportba oszthatjuk, vannak vízben oldódó és nem oldódó rostok. Az oldódó rostok lassítják az emésztést, és segítik az ételekből a tápanyagok felszívódását. A nem oldódó rostok adják a salakképző anyagot a széklethez, így a széklet gyorsabban halad át a beleken.

Ha tehát az étrendünkkel szeretnénk a szoruláson enyhíteni, érdemes rostban gazdag ételeket fogyasztanunk – ez azért is fontos, mert a rostok egyéb betegségek megelőzésében is szerepet játszanak, de a felmérések szerint jóval kevesebbet fogyasztunk ebből a tápanyagból, mint kellene. Ugyanakkor a megfelelő folyadékbevitelről sem szabad elfeledkezni, a víz ugyanis tovább lazítja a székletet.

A rostdús táplálkozás elemei

Naponta legalább háromszor fogyasszunk friss zöldségeket és gyümölcsöket, részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményeket. A rostdús táplálkozáshoz javasolt élelmiszerek a kukorica, a káposztafélék, a gyökérzöldségek, a paprika, a paradicsom, a retek, a karfiol, a brokkoli, a gyümölcsök, az olajos magvak, valamint a hüvelyesek (például zöld-, sárga-, csicseriborsó, lencse, bab).
Növelhető az ételek rosttartalma különböző korpák és pelyhek hozzáadásával.


close