Szorulás ellen

A szorulás ellen elsősorban életmódbéli változásokkal (rendszeres testmozgás, étkezési szokások megváltoztatása), alkalmanként hashajtó készítményekkel lehet fellépni. A továbbiakban részletes tanácsokat olvashat arról milyen megoldások javasoltak a szorulás ellen.

Életmódbeli változtatások

A szorulás kezelésének kezdetekor mindenképpen érdemes átgondolni mindennapi szokásainkat, azaz hogy mennyit mozgunk, milyen ételeket fogyasztunk. Fontos a rostokban gazdag ételek bevitele, a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása. Emellett figyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére is. Emellett a rendszeres testmozgás is segíthet a panaszok csökkentésében. Bármilyen sportág megfelelő, olyan mozgást válasszon, amit hosszú távon szívesen végez. Fontos arra is odafigyelni, hogy ha jelentkezik a székletürítési inger, rögtön menjünk el a WC-re, ne várjunk. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a székletben található víz visszaszívódjon, a széklet pedig keményebb legyen.

Gyógyszerek szorulás ellen

Székrekedés esetén alkalmazhatók hashajtó készítmények is. Először érdemes a széklet állagát hígabbá tevő gyógyszerekkel próbálkozni. Ha ez sem segít a belek mozgását, kontrakcióját segítő készítményt is lehet szedni. Ezek egyrészt a belek károsodását okozhatják, másrészt pedig függőséget okozhatnak, így szedésük előtt konzultáljon orvosával!

A szorulás kezeléséről egy további cikket is figyelmébe ajánlunk portálunkról: Székrekedés kezelése.


close