Szorulás elleni torna

A rendszeres testmozgás rendkívül fontos eleme a szorulás elleni küzdelemnek, a sportolás ugyanis fokozza a bélműködést, serkenti a véráramlást, segítségével megelőzhetjük például a szorulás egyik súlyos szövődményét, az aranyeret is.

A szorulás ellen tulajdonképpen bármilyen mozgásformát bevethetünk, az egyszerű sétálástól a kocogáson keresztül az úszásig vagy a táncig. Ha azonban a szorulás mellé már aranyér is társul, akkor legyünk óvatosak, a túlságosan megerőltető, nagy erőkifejtést igénylő sportok ugyanis csak tovább fokozhatják a kellemetlen tüneteket.

Nagyon fontos az is, hogy várjunk legalább egy órát étkezések után, mielőtt bármilyen mozgásba kezdünk, mert ha túl korán kezdünk sportolni, az emésztőszervek helyett a szívbe és az izmokba áramlik a vér, ez pedig éppen ellentétes hatással jár, mint amit el akarunk érni, vagyis lassul az emésztésünk.

Szorulás elleni torna

Természetesen végezhetünk kifejezetten a szorulás elleni tornagyakorlatokat. Egyrészt érdemes olyan gyakorlatokat végezni, melyek összepréselik a hasat (például a hátunkon fekve húzzuk a térdünket a hasunkhoz, majd kulcsoljuk át a térdünket a kezünkkel és guruljunk jobbra, majd balra), vagy amelyek egy kicsit megváltoztatják a bélrendszer „helyzetét” (például előre és hátra hajolgatások).

Jóga szorulás ellen

A székrekedéstől, szorulástól szenvedőknek különösen javasolt lehet a jóga, amelyben több olyan speciális testhelyzet, úgynevezett ászana van, melyet az emésztés serkentésére, a puffadás és a fokozott gázképződés ellen alkalmazhatunk. Emellett a jóga a légzőgyakorlatokkal és a relaxációval is segítheti a jobb emésztést.

Életmódváltás

Érdemes naponta 20-30 percet mozogni (ezzel nemcsak a szorulás ellen vehetjük fel a küzdelmet, de egyéb egészségügyi panaszokat is sikeresen megelőzhetünk).

Természetesen, az étrendünket is érdemes megreformálni, együnk több rostban gazdag élelmiszert és fogyasszunk több folyadékot. A szorulás ellen hatásos lehet a has melegítése, illetve óvatos masszírozása is.

További, ajánlott tartalmunk: Szorulás ellen


close