Szorulás és aranyér

Az aranyér tulajdonképpen a végbélnyílásnál kialakuló vénatágulat, amely begyulladhat, megnagyobbodhat és vérezhet is.

A rendkívül kellemetlen tünetek kialakulásában nagy szerepe van az emésztésünknek, pontosabban a székrekedésnek, szorulásnak.

Az aranyér az elkényelmesedett társadalmak betegsége. Ez a betegség tulajdonképpen a végbélkörnyéki nyálkahártya alatt meghúzódó vénás erek tágulatát, fájdalmas gyulladását, megnagyobbodását, vérzését jelenti. A kialakulásában nagy szerepe van az öröklött kötőszöveti gyengeségnek, de az életmódunknak is.

Aranyér kialakulása

Az aranyérbetegség leggyakrabban akkor alakul ki, amikor a medencei és végbéltájéki területre, elsősorban annak vénáira túlzott és tartós nyomás nehezedik. Bármilyen élethelyzet, illetve élettani állapot, amely fokozza ezt a medencei nyomást, felelős lehet az erek kitüremkedéséért. Ilyen állapot például a várandósság, de az elhízás, az ülő életmód is.

Aranyér szorulás miatt

A leggyakoribb közvetlen kiváltó ok a székelés közbeni erőlködés, ami székrekedés esetén jóval gyakrabban fordul elő, közvetetten tehát jelentős szerepe van a helytelen, rostszegény táplálkozásnak és a mozgásszegény életmódnak. A székrekedés a széklet kiürítésének nehézségét jeleni, a széklet nemcsak sűrű és kemény, de gyakran ritka is – előfordulhat, hogy valakinek csak hetente-kéthetente egyszer van széklete. Azonban a székrekedés meghatározásánál nagy szerepe van az egyéni jellegzetességeknek is: az, ha valakinek nincs naponta széklete, még egyáltalán nem jelent székrekedést.

A székrekedés során, pontosabban amikor próbáljuk a sűrű, kemény, bogyószerű székletet kiüríteni, megnő a hasűri nyomás, ez pedig nagyobb terhet róhat a végbél környéki erekre, melyek így kitágulhatnak, és egy idő után veszítenek is a rugalmasságukból, és állandósult vénatágulat jöhet létre. Ráadásul, a kemény széklet tovább irritálhatja az egyébként is érzékeny területet, akár fel is sértheti a megnagyobbodott, gyulladt ereket, ez pedig vérzéshez, fisszúrához, fekélyes sebekhez vezethet.


close