Szorulás időskorban

Sokan úgy vélik, hogy a székrekedés az időskor elengedhetetlen velejárója, vagyis, minél öregebb valaki, annál valószínűbb, hogy a lelassult anyagcserével a nehezebb és ritkább székletürítés is együtt jár. Valóban így van ez?

A szorulás az egyik leggyakoribb, emésztőrendszert érintő probléma, mely, bár minden korosztálynál előfordulhat, különösen jellemző lehet az 50 év felettiekre.

Ennek több oka is lehet, melyek egy része a természetes öregedési folyamatokkal függ össze, például az anyagcsere lassulásával, mások viszont a megváltozott életmódból fakadhatnak. Lássuk ezeket!

Kiegyensúlyozatlan étrend

Az idősebbek gyakran “elfelejtenek” enni, vagy nem tulajdonítanak akkora jelentőséget az étrendjüknek, és szívesebben nyúlnak könnyen elkészíthető, félkész ételekhez, kevesebb rostdús zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztanak. Ezek mind hozzájárulnak a székrekedéshez, ahogyan az is, hogy az idősebbek kevesebb folyadékot isznak. Ezeket a döntéseket befolyásolja például az is, hogy az idősebbeknek gyakran rosszak a fogai, nehezükre esik a rágás, esetleg nehezebben emésztik meg a rostdús ételeket, ezért kerülik ezeket.

Mozgásszegény életmód

Az időskorral a mozgásszegény életmód, a mozgás beszűkülése, az esésektől való félelem is együtt járhat. A mozgásnak azonban rendkívül nagy szerepe van az egészséges bélmozgások fenntartásában, a vérkeringés felpezsdítésében. Minél kevesebbet mozog valaki, annál renyhébbek lesznek a bélmozgások. Az ágyhoz kötöttség is hozzájárulhat a székrekedés kialakulásához.

Krónikus betegségek

Bizonyos krónikus betegségek, illetve azok kezelésére szedett gyógyszerek is székrekedéshez vezethetnek. Ezek közé tartozik például a diabétesz, a gyógyszerek közül pedig az antidepresszánsok, a savlekötők, a vérnyomáscsökkentők, a vízhajtók. Előfordulhat az is, hogy éppen a székrekedés ellen kezd el valaki gyógyszert, hashajtót szedni, ám ezek hosszú távon többet ártanak, mint használnak.


close