Szorulás kezelése

A huzamosabb ideig fennálló szorulás számos kellemetlen egészségügyi következményhez és szövődményhez vezethet (végbélrepedés, végbélszakadás, vastagbélrák, stb.) így a probléma kezelése elengedhetetlen.

Megváltozott székelési szokások esetén mindenekelőtt orvoshoz kell fordulni. Először ki kell zárni a szervi okokat, a belek elégtelen működését. A gyógyszeres kezelésről szintén érdemes konzultálni, hiszen számos mellékhatással járhat.

A vény nélkül kapható hashajtó készítmények rövidtávon megfelelő megoldást jelenthetnek, azonban ezek szedése is csak mértékkel ajánlott. Súlyos bélkárosodás jöhet létre, ha a hashajtó gyógyszereket az emésztés állandó szabályozási eszközeként használjuk. Ekkor kialakulhat függőség, vagyis egyre nagyobb adagokban kell a kívánt hatásért gyógyszerekhez folyamodni.

A hashajtók és egyéb székletlazító készítmények szedésén kívül elengedhetetlen, hogy a panaszok ellen az életmód változtatásával is fellépjünk. Ennek megfelelően figyelni kell a rendszeres testmozgásra, a helyes táplálkozásra, a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére.

A szorulás kezeléséről egy további cikket is figyelmébe ajánlunk portálunkról: Székrekedés kezelése.


close