Szorulás megelőzése

A szorulás az egyik legkellemetlenebb tünetek egyike, amelynek kezelése gyakran hosszadalmas és bonyolult folyamat. Megelőzni azonban sokkal egyszerűbb, hiszen csak az életmódunkon kell néhány apróságot változtatni.

A szorulás tulajdonképpen a székletürítési nehézségeket jelenti, vagyis azt, hogy a széklet túlságosan kemény, nehezen eltávolítható a szervezetből, emiatt pedig a székletürítés megritkul, esetenként kellemetlenné, fájdalmassá válhat.

A szorulást székrekedésnek is nevezik. A szorulás önmagában nem betegség, de jó néhány betegség (például az aranyér) rizikóját megnövelheti.

Étrend megváltoztatása

A szorulás megelőzéshez először is az étrenden kell változtatnunk, mert a helyesen összeállított, kiegyensúlyozott, rostban és folyadékban gazdag diéta rendben tartja az emésztésünket. Az élelmi rostok, nagy vízkötő képességüknek köszönhetően formázzák a székletet, megakadályozzák, hogy besűrűsödjön, és a széklet térfogatát is növelik.

A nagyobb térfogatú széklet hozzájárulhat a székletürítéshez szükséges ingerek kialakulásához. Azonban a rostok mellé lényeges sok folyadékot is fogyasztani, mert ha nem tesszük, akkor a széklet csak még jobban besűrösödik. Emellett a nagy mennyiségű rost (különösen, ha korábban rostszegényen táplálkoztunk) irritálhatja a bélrendszert, puffadást és hasi görcsöket is okozhat. A rostban gazdag ételek, vagyis a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek mellé érdemes naponta minimum két liter vizet vagy ízesítés nélküli gyümölcsteát fogyasztani.

Rendszeres sport a szorulás elkerüléséért

Szintén fontos a szorulás megelőzésében és az egészséges bélmozgás megteremtésében a rendszeres testmozgás. A mozgásszegény életmód miatt a belek “eltunyulnak”, a vérellátásuk is csökken, a székletürítés nehezebbé, lassabbá válik. Azonban ha naponta sportolunk valamit (már fél óra élénk séta is megfelelő), azzal élénkíthetjük az anyagcserénket és javíthatunk az emésztésünkön is.

Rendszeres székelés

A megfelelő székelési higiénia elsajátítása is rendkívül fontos, hiszen a rendszeresség az egészséges emésztés egyik titka.

Igyekezzünk mindig ugyanabban az időpontban vécére menni, de ne tartsuk vissza az ingert, ne erőlködjünk, és ne töltsünk a kelleténél több időt a vécén való ücsörgéssel (például ne olvassunk újságot vagy ne nyomkodjuk a telefonunkat). A székletürítést megkönnyítheti az is, ha egy kicsit megemeljük a lábunkat, például egy zsámollyal.

Figyelmébe ajánljuk még a következő cikkeket: Szorulás lelki okai és Szorulás kezelése


close