Szorulás terhesség alatt

A várandósság ideje alatt gyakori, de sokszor elhanyagolt tünet a szorulás, székrekedés. Ennek oka egyrészt a hormonszintek megváltozásában, a nem megfelelő táplálkozásban, a túl kevés elfogyasztott folyadékban keresendő.

A szorulás terhesség alatt egy kevésbé ismert, de gyakori kellemetlen tünet.

Időnként már az első trimesztertől megtapasztalhatja a kismama, de főként a várandósság utolsó szakaszában jelentkezhet.

Terhesség alatti szorulás okai

A várandósság alatti szorulás számos okra vezethető vissza, ezek közül talán a legfontosabb az, hogy a progeszteron hormon megnövekedett szintje miatt megváltozik az emésztés, ellazulnak a simaizmok, csökken a belek perisztaltikus mozgása, emiatt pedig a béltartalom továbbítása is lassul.

A kismamáknak több folyadékra van szüksége, ám ezt kevésbé tudják tartani. A méh növekedésével a belső szervekre, belekre is fokozott nyomás nehezedhet. A terhesség alatt szedett multivitaminok (elsősorban azok magasabb vastartalma) miatt is fokozódhat a szorulás rizikója.

Szorulás terhesen: jobb megelőzni

A szorulást a kismamák esetében könnyebb megelőzni, mint kezelni. Elsősorban a rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrendre és a fokozott folyadékbevitelre kell odafigyelni, és érdemes olyan ételeket is fogyasztani, melyek serkentik az emésztést. Ezek közé tartozik például a joghurt, az aszalt szilva vagy a zabkása.

A rendszeres testmozgás is sokat segíthet az egészséges emésztés fenntartásában, napi 30 percnyi sétának már rendkívül sok egészségügyi előnye lehet, ezek között találhatjuk azt is, hogy a bélrendszer vérellátása javul.

A speciális kismamajógában is lehetnek olyan gyakorlatok, amelyek serkentik az emésztést. Természetesen, mielőtt bármilyen mozgásformába kezdünk, egyeztessünk arról a nőgyógyászunkkal.


close