Kemény széklet

A kemény széklet sok esetben a székletürítési alkalmak ritkulásával és székrekedéssel is társul. Hogy milyen ételeket kell kerülni, ha kemény a székletünk?

A kemény széklet több okkal is magyarázható: előfordulhat, hogy a napi folyadékbevitel elmarad a minimálistól is, sok esetben ez okozza a széklet keménységét. Naponta minimálisan 1,5-2 liter folyadék fogyasztása ajánlott.

A kemény széklet kialakulásához a mozgásszegény életmód is nagyban hozzájárulhat. Kellő mennyiségű és gyakoriságú testmozgással megelőzhető a széklet felkeményedése is.

Ugyanilyen kulcsfontosságú a rostban gazdag étrend, amelyet sok zöldség- és gyümölcsfélével oldhatunk meg. Kemény széklet esetén kerülendő azon élelmiszerek fogyasztása, amelyek a széklet további keményedéséhez járulhatnak hozzá: ide tartozik például a csokoládé, kakaó.

Egyes esetekben szükség lehet hashajtók alkalmazására is, ezek alkalmazása előtt azonban ajánlatos minden esetben a háziorvossal való egyeztetés a különböző szövődmények elkerülése érdekében.


close