A krónikus székrekedés veszélyei

A krónikus székrekedésnek – amikor egy héten kevesebb, mint háromszor van székletürítés, és az állaga kemény, bogyós – komoly veszélyei is vannak. Előfordulnak anális repedések, bélelzáródás vagy aranyér.

Az alábbiakban olvashat a végbélrepedésekről, szakadásokról, széklet impaktációról, bélelzáródásról, a lusta bél szindrómáról és az aranyérről.

Krónikus székrekedésről akkor beszélünk, ha a heti székletürítések száma tartósan kevesebb, mint három, valamint erőlködéssel, fájdalommal, elégtelen ürítési vagy elakadási érzettel jár, és a széklet kemény, bogyós. A krónikus székrekedés gyakran az irritábilis bél szindróma, vagy egyéb kórképek eredménye. A székrekedés veszélyes lehet, végbélrepedéseket, szakadásokat, aranyeret, bélelzáródást, lusta bél szindrómát okozva.

Végbélrepedések, szakadások

A végbélrepedés a végbél vékony, nyálkahártyával borított szövetének károsodása, mely csecsemőknél és kisgyermekeknél viszonylag gyakori. Felnőtteknél a krónikus székrekedésben és Crohn-betegségben szenvedőknél, valamint a frissen szült nőknél gyakori.

Széklet impaktáció

A krónikus székrekedés széklet impaktációt okozhat. Ez olyan megkeményedett székletdarabot jelent, ami normális bélműködéssel már képtelen kiürülni a szervezetből. Egyes szakemberek a széklet manuális eltávolítását javasolják, de székletlazítókat is alkalmazhatnak. Emellett az ásványi olajos beöntés is segíthet a széklet impaktáció eltávolításában, bár a nagyobb darabok eltávolítására nem alkalmas. Ritka esetekben a széklet impaktáció megacolon-hoz (a vastagbél kiszélesedéséhez) vagy bélelzáródáshoz vezet.

Bélelzáródás

Krónikus székrekedés alkalmával a széklet impaktálódhat, ami bélelzáródást okozhat. A bélelzáródás súlyos állapot, ami gátolja az élelmiszer és a folyadék áthaladását. A bélelzáródás tünetei a hasi fájdalom, hányinger, hányás és haspuffadás. Azonnal kezelendő, mivel olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a szövetek elhalása, bélperforáció és/vagy bélfertőzés.

Lusta bél szindróma

Az alkalmi székrekedés normális következménye lehet az étrendi változásnak, a rostban és folyadékban szegény táplálkozásnak vagy a mozgáshiánynak. Utazás vagy egyéb változások az addig megszokott életritmusban szintén okozhatnak átmeneti székrekedést. Alkalmanként a hashajtó ésszerű megoldásnak tűnik a székrekedés enyhítésére. Ha azonban a krónikus székrekedést kezelik gyakran hashajtóval, az súlyos szövődményhez, lusta bél szindrómához vezet. A lusta bél szindrómánál a bélműködés csökken, mivel a belek hozzászoktak a hashajtók segítségéhez. A hashajtók túlzott használata emellett nehezíti a vitaminok és tápanyagok felszívódását, károsíthatja a béltraktust, felborítja a szervezet folyadék- és ionháztartását. Hashajtók alkalmazása helyett próbálja más módszerekkel enyhíteni a székrekedését.

Aranyér

Az aranyér gyakori állapot, különösen a középkorúak, elhízottak, terhesek és krónikus székrekedésben szenvedők esetén. A belső aranyér élénkpiros vérrel járó székletet okozhat, míg a külső aranyér kellemetlen viszketéssel, égő érzéssel járhat. Felduzzadhat, és a hosszú ideig tartó ülés fájdalmas lehet. Az aranyér kezelése annak súlyosságától függ.


close