Bélférgesség tünetei

A bélférgesség talán az egyik legijesztőbben hangzó betegség: nincs, akit ne rázna ki a hideg a probléma hallatára. Bármennyire is elborzasztó, valós gonddal állunk szemben. De mi alapján vesszük észre, hogy férgesek vagyunk?

A betegséget többféle parazita is okozhatja: lehetnek egysejtűek vagy többsejtűek is a kórokozók. Két formában támadhatják meg a szervezetet, lehetnek kifejlettek, de bekerülhetnek peteként is a szervezetbe.

A bélférgesség általában a gyerekekre, vagy a rossz higiéniás körülmények között élőkre veszélyes.

A bélférgesség tünetei

A betegséget legtöbbször a rossz higiéniai körülmények, a nem megfelelően elkészített húsok, de az ivóvíz is okozhatja.

Az emberekre általában a hengeres féreg jelenti a legnagyobb veszélyt, ez talál végleges gazdára az emberben. A bélben élő férgek nem mind okoznak problémát: a gyermekeket érintő cérnagiliszta kis végbéltájéki viszketést okoz. Ilyenkor előfordulhat még idegesség, allergiás panasz is a tünetek között.

Komolyabb problémát jelent az orsógiliszta vagy a bányászféreg: ezek a különböző élősködők marhából vagy sertésből származnak, megtelepednek a bélben vagy vándorolnak. Ezek a vándorlás szakaszában allergiás tüneteket válthatnak ki. Előfordul, hogy a bél érrendszerén keresztül egészen a tüdőig feljutnak, onnan a légcsőbe kerülnek, ahol a beteg visszanyeli őket.

Akár méteresre is megnőhetnek

Egyes férgek a beleket választják lakhelyüknek, ott több méteresre is megnőnek, ezzel kiváltva a tüneteket, melyek hasmenés, puffadás, felszívódási zavar, láz képében jelentkezhetnek. A férgek gyakran a beteg fogyásához vezetnek, hiszen elszívják előle a tápanyagot, gátolják a megfelelő tápanyagfelvételt. Ezért gyakori tünet az étvágytalanság és a különböző hiánybetegségek is.

A tünetek a bélféreg életciklusától függnek, illetve a parazita vándorlásától, vagy a bélben maradásától. Gyanakvásra a fent említett panaszok adnak okot, illetve a székletben megjelenő férgek, vagy azok darabjai utalnak a betegségre. A nyálkás, hasmenéses széklet is lehet a bélférgesség jele.

Ha a tünetek alapján nem biztosak a betegségben, gyakran székletminta segíthet a diagnózisban. Emellett a végbélnyílás környékén a bőrről celofánsapkás törlővel vagy ragasztószalaggal mintát vesznek, majd a feltapadt mintát fénymikroszkóppal megvizsgálják. Ilyen esetben a peték egyértelműen észrevehetők.


Kapcsolódó tartalmak
close